Udahni KotarFEST! i broji do pet

Piše
Antonia Hrgović

svibnja 20, 2016

Mjesto radnje: Delnice, najviši grad u Hrvatskoj. Vrijeme radnje: 30. lipnja do 3. srpnja. Radnja: Jubilarni peti po redu KotarFEST!, festival kazališta, filma i glazbe (i cirkusa!) pod parolom Dišemo kulturu punim plućima.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije povodom nadolazećeg festivala KotarFEST! čuli smo sve detalje njegova programa, upoznali organizatore i saznali raspored festivala kojeg su predstavili glumice Barbara Rocco i Petra Kurtela, glumac Silvio Vovk te Matija Kezele, direktor KotarFEST!-a.

Mladog akademskog glumca i lutkara, Matiju Kezele, kao glavnog organizatora ovog goranskog festivala, na ideju je potaknulo porijeklo njegova oca iz okoline Delnica. Istaknuo je kako ovo izdanje KotarFESTA! ima dosad najizraženiju međunarodnu notu u filmskom i kazališnom programu.

kotarfest

Petra Kurtela, Barbara Rocco, Silvio Vovk i Matija Kezele

Festival započinje predstavom Medvjed Zijaha Sokolovića i jazz trija Lolita, a završava također predstavom, Čelične magnolije, predstavom HNK Varaždin u adaptiranoj režiji poznate glumice Barbare Rocco, koja ovaj festival naziva spojem ljubavi prema kazalištu, umjetnosti i Gorskom Kotaru. Od predstava se još ističe Nobelovac i ja koja se premijerno prikazuje u Hrvatskoj i luckasta lutkarska predstava Voćne gozbe – gdje umjesto lutka glumi voće! Zvrkast je također poseban program za bebe, poput Baja Buf  i Minimi.

Teško bi ovakav festival prošao bez jednog od svojih najpoznatijih gorana, Pere Kvrgića, koji će sa svojom glumačkom družicom, Lelom Margitić, izvesti legendarne Stilske vježbe.

U čast ovom velikom goranu bit će otvorena kazališna scena Pero Kvrgić u Radničkom domu u Delnicama, na što je Barbara Rocco humoristično prokomentirala da je pohvalno, ali neobično, da neki poznati velikan dobije kod nas svoju scenu – dok je još živ. Trebalo bi češće tako!

Od festivala preostaje još glazbeni program, kviz općeg znanja prigodnog naziva KOZa, filmske projekcije među kojima se ističe Zvizdan Dalibora Matanića i, naravno, cirkuski program, kojeg predvodi mladi glumac, Silvio Vovk, koji je opisao ovaj cirkuski dio programa u delničkom parku, kao istraživanje granica.

A kad smo već kod Zvizdana, kao prošlogodišnjeg filmskog pobjednika Zlatne palme u Cannesu, jučerašnjoj pressici pridružila se i mlada hrvatska glumica Petra Kurtela, koja je izravno iz Cannesa došla podržati KotarFEST, čiji je je već dugogodišnji pratitelj.

Festivalom sam oduševljena. Sviđa mi se sve: od koncepta do mjesta održavanja. Čak naginjem više tom području ljetovanja, nego onom na moru. Gledam festivalski program i stvarno ne znam što ne bih otišla pogledati! Vidi se da je rađen s puno ljubavi – a taj recept uvijek pali. Pa i u Cannesu. 🙂

Na samo oko sat vremena udaljenosti od Zagreba i 20-ak minuta od Rijeke, KotarFEST! radi na tome da Delnice kao takozvano zeleno srce Hrvatske postane više od mjesta pokraj kojeg se obično samo prođe automobilom.

Cilj nam je što više cijelu regiju uključiti u ovaj projekt. Sve veći broj posjetitelja iz godine u godinu, pogotovo iz Zagreba i iz Rijeke, govori nam da smo na dobrom putu, rekao je Kezele.

Pa, dođi i ti u Delnice!

Program i druge detalje možeš pronaći na njihovom Facebooku ili web stranici.

Komentari