Zanimljivosti o Noći vještica

Piše
Petra Haleš

Oct 31, 2020

Noć vještica je sigurno jedan od najomiljenih praznika djece i mladih, prvenstveno zbog kostima koji se nose i slatkiša koji se dijele te noći. Evo i nekih zanimljivosti koje sigurno niste znali…

Noć uoči praznika Svih svetih, 31. listopada, u većini zemalja slavi se kao Noć vještica (Halloween). Dok Crkva taj običaj karakterizira kao paganski, mladi širom svijeta odlično se zabavljaju rezbareći bundeve i maskirajući se u razne kostime i obilaze kuće kako bi dobili sitne poklone, uglavnom slatkiše.

halloween-3737764_1920

Evo nekoliko zanimljivosti o Noći vještica:

  • Dekorirane kuće na Noć vještica dio su američke kulture, a čak 86 posto ih ukrašava. Prva proslava Noći vještica u SAD zabilježena je u gradu Anoki u Minnesoti 1921. godine.
  • Prva čestitka za ovaj praznik nastala je početkom 20. stoljeća, a u današnje doba Amerikanci godišnje potroše oko 50 milijuna dolara na čestitke.
  • Narandžasta boja, uz crnu, glavni je simbol praznika, a zanimljivo je da je upravo narandžasta boja, uz ljubičastu i srebrenu, jedina boja koja se ne rimuje s nijednom riječi u rječniku.
  • Kao simboli ovog praznika smatraju se crne mačke, za koje se vjerovalo da pripadaju obitelji vještica te ih štite od negativnih utjecaja.
  • Sljedeća noć punog mjeseca na Noć vještica bit će 31. listopada 2020. godine.
  • Najbrže rezbarenje bundeve pripisuje se Jerryu Ayersu iz Baltimorea, koji je to uspio napraviti za 37 sekundi.
  • Ako te noći vidite pauka, to bi mogao biti duh voljene osobe koja vas promatra.
  • Ako je vjerovati legendama, proricanjem u ogledalu žena može otkriti identitet budućeg muža. Iako ima mnogo varijacija, tipično je sjesti u ponoć pred ogledalo, jesti jabuku i četkati svoju kosu. U ogledalu bi se trebala pojaviti silueta budućeg muža.

halloween-background-3773132_1920

Najduža ukleta kuća

Iako ste vjerojatno čuli za mnoge uklete kuće, nijedna se ne može mjeriti s ukletom pećinom u gradu Lewisburg, država Ohio. Provesti Noć vještica u njoj za posjetitelje je prava avantura, jer se ova pećina nalazi 24 metra ispod zemlje, a po svojoj dužini je u Guinnessovoj knjizi rekorda. Nekada je tu bio rudnik, a sada je dom šišmiša i duhova.

female-3771524_1920

Najpopularniji kostimi

Svi koji žele imati originalnu masku za noć vještica morali bi obratiti pozornost na sljedeći podatak: najpopularnija maska za žene je vještica, a muškarci su najčešće vampiri. Slijede ih gusar, klaun, žena mačka i vrag, dok se djeca najviše vole maskirati u princezu, vješticu, Spider – Mana i gusara.

Pogledajte i neke od zanimljivih prijedloga za kostime u ovom videu…

Foto: Pixabay

Komentari