Maraton karijera uspješno odradio drugu etapu

Piše
Petra Haleš

Nov 19, 2020

Marko Petrak održao je drugo predavanje pod naslovom  ,,Kako pokrenuti vlastiti podcast”.

Uspješno je prošlo i drugo online predavanje trećeg izdanja Maratona karijera pod naslovom „Kako pokrenuti vlastiti podcast“ u kojemu je diplomirani novinar i suosnivač Podcast Inkubatora Marko Petrak ispričao koji su svi koraci potrebni za osnivanje uspješnog podcasta. Na predavanju su studenti mogli čuti odgovore na pitanja poput ,,Kako preskočiti sve prepreke na putu prema uspjehu? Kako monetizirati svoj rad i projekt pretvoriti u nešto stabilno i poslovno uspješno? Kako uopće doći do publike?”  Odgovori na pitanja koja se sve češće postavljaju jer podcast format polako postaje današnjica i izgledna budućnost sadržaja.

Svoje predavanje koncipirao je kao slijed savjeta pomoću kojih se ideja za stvaranjem jedinstvenog sadržaja pretvara u jedan od najpoznatijih podcasta na ovim prostorima – Podcast Inkubator. Specifičnost i popularnost podcast formata upravo je u jednostavnom obliku razgovora s gostima s nedefiniranom strukturom: „Upravo ta ljudskost, ta neka njihova strana koju nisu vidjeli u nekoj drugoj striktno formalnoj formi osvaja ljude i tajna je uspjeha podcasta“, komentirao je Petrak.

Marko Petrak

Tijekom svojega predavanja istaknuo je kako je veoma važna, osim ideje, i ustrajnost koja je nerijetko i glavni razlog zašto će neki podcast u konačnici i uspjeti: „Svaki projekt koji je dobar i koji ima dobar potencijal može jedan dan biti monetiziran i mogli biste od njega živjeti“, te nastavlja „pogotovo zato što se sve danas seli na mrežu i oglašivači sve više i više novaca ulažu u Youtube i online sadržaj, a sve manje u televiziju i novine.“ Unatoč uspjehu Podcast Inkubatora i njegovoj popularnosti na ovim prostorima istaknuo je kako je u Hrvatskoj, čak i u usporedbi s ostalim zemljama u regiji, zarada na temelju pregleda na Youtubeu relativno mala.

Marko je predavanje zaključio ponavljajući važnost ustrajnosti kao ključnog elementa za uspjeh podcasta: „Uvijek me pitaju koji će podcast uspjeti? Ja im odgovaram – onaj koji je najustrajniji.“

Centar za razvoj mladih organizira projekt Maraton karijera s osnovnim ciljem približavanja studentima njihovih budućih struka te osvješćivanja o mogućnostima i karijeri koju mogu ostvariti. Ovogodišnje izdanje Maratona karijera realizirano je dijelom kao gostovanje predavača na matičnim fakultetima, a dijelom kao online predavanja te okuplja  zanimljive predavače iz različitih područja i profesija.

Komentari