Izložba „Povijest alkoholnih pića“ u Muzeju mamurluka

Piše
Mateo Galić

Nov 20, 2020

Muzej mamurluka je u suradnji s Badel 1862  za period 10.11.2020 – 29.11.2020 pripremio izložbu na temu „Povijest alkoholnih pića – Od Mezopotamije do korone“.

Na putu kroz povijest, posjetitelj se kronološki upoznaje s pićima koja su promijenila čovječanstvo. Od svjetski poznatih pića poput vina, piva, votke sve do hrvatskih blaga: Rakije i Pelinkovca!  Na izložbi, uz priče, je pripremljen i razni interaktivni sadržaj poput autentičnih video materijala o „negdašnjem“ pečenju rakije u Slavoniji ispričanog od strane Slavonca koji je sve to proživio, mikroskopa na kojem korisnik upoznaje kvasac – glavnog krivca za proizvodnju etanola te test senzorike gdje se pomoću njuha mora pogoditi koje je piće u pitanju – Ujedno i test na koronu!

4

Na svom putu od najranije napravljenog pića posjetitelj će se prvotno upoznat s poviješću vina, toliko štovanog od Rimljana i Grka da su mu posvetili i Bogove – . Bacchusa i Dionisa. Od zanimljivosti vas upoznajemo sa sortom Zinfandel, porijeklom iz Hrvatske, koja je zaslužna za uspjeh poznatih kalifornijskih vina.

Dalje na svom putu nailazi na pivo – najpopularnije alkoholno piće na svijetu! Tu doznaje da je pivo bilo sredstvo plaćanja u starom Babilonu, a plaća je bila određena  Hamurabijevim zakonikom. Na putu piva se u 9. stoljeću susrećemo s biljkom hmelj! Tajni sastojak otkriven od njemačkih redovnika koji su zaslužni za okus današnjeg piva, a revni nijemci su zaslužni i za prvi zakon o hrani donesen 1516. godine! Točnije Bavarci, s njihovim zakonom o čistoći piva aktualnim i dan danas.

3

Nakon upoznavanja s pivom dolazimo do balkanskog ponosa – Rakije! Ponos balkanskog poluotoka prvotno nastalog u Bugarskoj i objeručke prihvaćenog od svih jugoistočnih Slavena, a tako i Hrvata. Posjetitelja upoznajemo s kulturnom baštinom Hrvatske – slavonskim načinom pečenja rakije! I sam se može okušati u „pečenju“ rakije i pokazati koliki je „Slavonac“ u duši pomoću alkoholometra koji smo mu pripremili.

Sljedeći korak na našem putu je Brandy ili konjak. Ovdje se saznaje zašto se konjakom(Cognacom) smije zvati samo brandy proizvedeni u regiji Cognac u Francuskoj te povijest Badel brandy-a u narodu poznatijeg pod nadimkom „mirogojček“ koji se prvotno  čak prodavao i u ljekarnama što dokazuju i naši eksponati autentičnih boca iz tog perioda.

6

Šećer na kraju je rezerviran za Pelinkovac. Naš najpoznatiji liker i autentični hrvatski proizvod nastao 1862. godine u režiji Franje Pokornoyog od biljke pelin. Sama kvaliteta Pelina je bila prepoznata i od strane europskih velikaša te je bio rado viđen gost na europskim dvorovima pogotovo Napoleona III. I Franje Josipa I. Antique pelinkovac, proizvod tvrtke Badel 1862  se proizvodi po najstarijoj recepturi nađenoj u arhivima tvrtke.

 2

Za više informacija posjetite službeni profil na Facebooku ili Instagramu ili navratite do Preradovićeve ulice 8.

Komentari