Kako ostati zdrav tijekom putovanja u vrijeme korone

Piše
Vedran Mikulić

Nov 25, 2020

U osnovi svako prijevozno sredstvo oduvijek nosi svoje rizike, no oni su u doba pandemije covida-19 kudikamo veći. Independent je uz savjete stručnjaka i specijaliziranih dopisnika koji prate putovanja, objasnio rizike danas i kako ih izbjeći.

Prije nego putovanje uopće započnete, morate nekako doći do željezničkog ili autobusnog kolodvora, odnosno, u slučaju koji Independent posebno obrađuje, do aerodroma. Pa ako se do početne točke putovanja ne vozite osobnim automobilom, prepušteni ste javnom prijevozu u kojem se, osim u doba dana kad se promet izrazito rijedak, ne možete osloniti na razmak manji od dva metra kao epidemiološki označen kao siguran, piše N1 Hrvatska.

Situacije za izbjegavati

Na aerodromima i kolodvorima situacije koje treba izbjegavati u prvom se redu odnose na izbjegavanje redova, bilo za kupovinu hrane i pića, bilo za čekanje na red na zahod ili na šalterima za kupnju karte odnosno na aerodromu za prijavu na let.

Ako je riječ o aerodromu, problem je najlakše riješiti tako da se prijavljujete dovoljno vremena unaprijed kako se ne biste našli u još jednom redu, naravno, opremljeni maskom, dezinfekcijskim sredstvom za ruke i podacima što ne činiti kako se ne biste zarazili.

S prtljagom u autobusnom prometu, a posebno u avionskom, poseban rizik nosi broj ruku kroz koji će proći vaša torba. Poznavatelji prilika u prometu koje je citirao Independent zato preporučaju da – čim više prtljage, koliko je već dopušteno i uopće moguće, ponesete sa sobom u prijevozno sredstvo.

U svakom slučaju, čim dođete do svoje prtljage koju je u međuvremenu dirao netko drugi ili je prošla kroz postupak koji je i inače izdašan izvor mikroba, poput pukog sigurnosnog skeniranja, a nakon što opet dodirujete prtljagu, dezinficirajte ruke svojim sredstvom. Posebno pazite da u međuvremenu rukama ne dirate lice ili masku ili, koliko možete, druge svoje predmete.

Beskontaktno plaćanje

Plaćajte, ako je moguće uvijek, beskontaktnim karticama.

Sve što trebate obaviti oko zahoda, ako je ikako moguće, obavite prije odlaska u prijevozno sredstvo. A kad ste već unutra, bez obzira je li riječ o avionu, vlaku ili o autobusu, ako ikako možete, ne krećite se po kabini. Dokazano je, naime, da više kretanja po kabini znači veći rizik od toga da pokupite virus, što je logično, jer na taj način dolazite u neposrednu blizinu puno većeg broja ljudi.

Independent se pritom poziva i na istraživanje još iz 2018., kojim je utvrđeno da su u avionu sigurnijima od toga da pokupe kakvu zaraznu bakteriju ili virus, bili oni koji su sjedili uz prozor, ne uz prolaz.

Foto: Pixabay

Komentari