29. obljetnica pada grada Vukovara

Piše
Vedran Mikulić

Nov 18, 2020

Nakon 87 dana vojne opsade i unatoč nadljudskim naporima hrvatskih branitelja, 18. studenoga 1991. godine, u ruke JNA i srpskih paravojnih postrojbi pao je grad heroj – Vukovar.

Bitka za Vukovar bila je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Bitka je završena porazom hrvatskih branitelja, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.

Bitka za Vukovar u kojoj su, prema podacima vukovarske bolnice, ubijena ili poginula 1624 hrvatska branitelja i civila, od kojih 905 do sloma grada, a ranjeno je 1219 branitelja i civila, počela je 25. kolovoza 1991. kada su bivša Jugoslavenska vojska i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon tromjesečne vojne opsade obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine.

U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7.000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Nakon zauzimanja vukovarske bolnice 269 osoba su odvedene na Poljoprivredno dobro Ovčara gdje su ih pripadnici teritorijalne obrane i paravojnih srpskih snaga mučili te tijekom poslijepodneva i noći ubili.

Na području grada Vukovara još 294 osobe se vode kao nestale, na području Vukovarsko-srijemske županije nestalih je 480, a u cijeloj Hrvatskoj se traga za još 1.504 osobe.

Ovogodišnja Kolona sjećanja održat će se pod drugačijim uvjetima zbog trenutne pandemije koronavirusa i sa znatno manje učesnika nego do sada. ali s istim ponosom i sjećanjima na sve one koji danas nisu s nama i koji su položili svoje živote za današnju Hrvatsku.

Kolonu će i ove godine, kako i priliči, povesti vukovarski branitelji koji će krenuti od vukovarske bolnice, a put završiti na Memorijalnom groblju.

Od ove godine današnji dan postaje državni blagdan i neradni dan pod imenom “Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje”.

Iako je bitka bila značajan gubitak za Hrvatsku, koja nije povratila kontrolu nad gradom do 1998. godine, to je, također, bila pobjeda koja je pomogla da Hrvatska dobije međunarodnu potporu za svoju neovisnost.

Komentari