Tko je bio krapinski pračovjek?

Piše
Petra Haleš

Jul 19, 2018

Zadnju je vatru na Hušnjakovom brdu krapinski pračovjek zapalio prije otprilike 130 tisuća godina. Bio je nomad, u neprestanoj potrazi za hranom i skloništem, a od kamenčića koje je prebirao u blizini špilje naučio je izrađivati strugala i nožiće.

U špiljama koje su kasnije zatrpali nanosi rječice Krapinice Dragutin Gorjanović-Kramberger pronašao je prije 117 godina 876 fosilnih ljudskih ostataka. Nijedan od kostura više desetaka pojedinaca starih između 2 i 40 godina nije pronađen cjelovit – nema sustavno pokopanih pojedinaca, cjelovito sačuvanih lubanja, ni čitavih dugih kostiju. Zbog toga su, a i zbog tragova struganja na kostima, neki istraživači pretpostavili da je krapinski pračovjek bio ljudožder. Drugi pak znanstvenici smatraju da je krapinska špilja bila možda ritualno mjesto gdje su pokapani mrtvi, pa je stoga tako velik broj pronađenih ljudskih kostiju.

(Foto: Wiki)

(Foto: Wiki)

Osim ljudskih, arheolozi su pronašli i fosilne ostake špiljskog medvjeda, losa, nosoroga, pragoveda i drugih živina koje su u to doba obitavale na krapinskom području. Otkrili su i čitav niz kamenih oruđa koja su izrađivali naši daleki preci – batiće, strugala, šiljke, noževe, pile i svrdla. Ostaci ognjišta pokazuju da je krapinski neandertalac, znanstveno poznat kao Homo sapiens neanderthalensis, poznavao i vatru.

krapinski pračovjek

Rekonstrukcija obitelji krapinskog pračovjeka u prirodnoj veličini. (Foto: Wiki)

U prosjeku je bio visok 160 centimetara, a prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da je krapinski pračovjek izrađivao i nakit. Na nekoliko orlovih kandži pronađenih u Krapini istraživači su pronašli ureze i ispolirane dijelove, a udubljenja pokazuju da su kandže bile nanizane u ogrlicu ili narukvicu ili pak pričvršćene na neki drugi način.

Za neandertalce se obično smatra da su bili proste, mrmljajuće i posrtajuće budale. No, što više o njima saznajemo, pokazuje se da su sofisticiraniji, rekao je David Frayer, profesor emeritus sa Sveučilišta Kansas koji je s hrvatskim stručnjacima sudjelovao u studiji.

krapinski pračovjek

(Foto: Flickr)

Krapinsko je nalazište danas zaštićeno kao prvi hrvatski paleontološki spomenik prirode, a uvršteno je i u jedno od najbogatijih paleolitskih staništa neandertalskog čovjeka u Hrvatskoj i Europi. S krapinskim se pračovjekom možete detaljnije upoznati u Muzeju krapinskih neandertalaca, koji će vas virtualnim prikazima i svojom geološkom i paleontološkom zbirkom, kao i zbirkama skulptura i eksperimentalne arheologije provesti kroz prapovijesni svijet.

Naslovna fotografija: Wiki

Komentari