Najgluplji zakoni na svijetu

Piše
Lorena Sikavica

Apr 10, 2017

Na svijetu je na snazi mnoštvo neobičnih zakona koji ponekad graniče s ludošću. Donosimo vam samo dio neobičnih zakona, pa ako ubuduće budete htjeli kritizirati naše pravosuđe dobro razmislite. 

VERMONT, SAD:

Ako žena u Vermontu želi umjetne zube, prvo mora zatražiti pismenu dozvolu od supruga.

BANGLADEŠ:

U Bangladešu, djeca koja imaju 15 godina (i stariji) mogu završiti u zatvoru ako ih profesor ‘ulovi’ kako varaju na završnom ispitu.

FRANCUSKA:

U Francuskoj je zabranjeno ljubiti se na željezničkim postajama.

SINGAPUR:

U Singapuru su žvakaće gume zabranjene. Ovaj zakon je uveden zbog visoke cijene i poteškoća u uklanjanju žvakaćih guma iz javnih prostora.

Osim toga, u Singapuru je zabranjeno hodati gol u vlastitom (smatra se pornografijom), a ako ne pustite vodu u javnom toaletu čekaju vas debele novčane kazne.

VELIKA BRITANIJA:

U Velikoj Britaniji trudnice se mogu “olakšati” gdje god žele, pa čak i u kapu policajca.

Pored ovog zakona, u Velikoj Britaniji je protuzakonito umrijeti u Domu Parlamenta, naopako zalijepiti poštansku markicu s likom nekog britanskog monarha, a glava svakog mrtvog kita pronađena na obali Velike Britanije automatski postaje vlasništvo kralja / kraljice. Također, u Škotskoj je zakonska obveza pustiti stranca u kuću ako zatraži korištenje vašeg toaleta.

KUBA:

Ukoliko želite bit “žestok momak” na Kubi, možda bi trebali razmisliti još jednom. Ovdje policija ima ovlast da vas uhapsi i osudi na 4 godine zatvora i prije nego što počinite bilo kakav zločin… jednostavno ako samo izgledate opasno vi i jeste i opasni.

Na Kubi je također protuzakonito imati vlastiti mali biznis, pristupiti internetu, odbiti masovna okupljanja, imati odvjetnika, promjeniti posao, promjeniti lokaciju stanovanja…

MIAMI, FLORIDA:

U Miamiju, je protuzakonito pjevati ukoliko ste u kupaće kostimu. Također je zabranjeno i “mrmljanje” naglas na plaži.

Ovdje je također ilegalno da neudana žena nedjeljom skače s  padobranom, zabranjeno je “ispuštati plinove” iza 18h, a zabranjeno je i imitirati životinje.

IZRAEL:

U Izraelu je zabranjeno kopanje nosa subotom, protuzakonito je hraniti životinje na javnom mjestu, zabranjeno je dovesti medvjeda na plažu i zabranjeno je imati rotvajlera. Također je ilegalno uzgajati svinju (svinja se kazni smrću), a ukoliko uspijete ilegalno održavati radio stanicu pet godina, ona postaje legalna.

BERNARD TOWNSHIP, SAD:

U ovom malog gradiću u New Jersey-u, zabranjeno je biti namršten, a grad se zvanično smatra “zonom bez mrštenja”. Također, u ovom gradiću je zabranjeno posaditi drvo “koje blokira zrak”.

Komentari