Rotkvica – poslastica za zdravu probavu i čistu kožu

Piše
Mateo Galić

Dec 30, 2017

Pripreme za predstojeće uskršnje blagdane traju punom parom, gotovo je nemoguće zamisliti blagdanski stol bez rotkvice. Što znate o ovom najpopularnijem povrću na svijetu?

radish-1537141_1920

Svima poznata rotkvica zapravo je vrlo drevna i cijenjena kultura koja se uzgaja već preko 3000 godina.

Njeno latinsko ime Raphanus sativus doslovno znači kultivirani kupus.

U doba Rimljana, radnici su primali rotkvice kao plaću, a egipatskim robovima bile su svakodnevni obrok, a Stari Grci su ih toliko obožavali da su ih prinosili kao žrtvu na zlatnim pladnjevima za svoje bogove. U Srednjem vijeku imale su negativno značenje jer su ih ljudi smatrali simbolom svađe i sukoba.

Sto grama rotkvice sadrži svega 16 kalorija, ali je bogata mineralima i vitaminima. Dobar je izvor bakra, mangana, kalija, vitamina C, K i B6. U manjim količinama posjeduje kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij. Rotkvica ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže kod bolesti dišnih puteva, osobito kod kašlja i astme. Iznimno je vrijedna kod tegoba sa žuči i jetrom. Izvanredan je lijek protiv žutice, jer normalizira proizvodnju bilirubina. U liječenju žutice, osim ploda, korisni su i listovi. Pomaže stvaranju crvenih krvnih stanica tako što im poboljšava opskrbu kisikom.

Ako planirate smršavjeti, jedite rotkvicu zbog njene niske kalorijske vrijednosti, lake probavljivosti, obilja vlakana i vode, koji stvaraju duži osjećaj sitosti, a njena detoksikacijska svojstva, obilje vitamina C, folna kiselina te antocijanini potpomažu u liječenju nekolikih vrsta raka, posebice debelog crijeva, bubrega, želuca i grla.

eat-1526908_1920

Zahvaljujući svojim ljekovitim sastojcima, rotkvica je odličan lijek za vitiligo, stanje u kojem koža gubi melanin, pigment koji određuje boju kože, kose i očiju:

  • 35-50 g sjemenki rotkvice sameljite s 2 jušne žlice octa ili soka đumbira u blenderu. Ovu pastu nanesite na oboljelo mjesto 2 puta dnevno.
  • Ova pasta, kod redovne primjene, obnavlja melanin, a to znači da će vaša koža poprimiti svoju normalnu boju. Za najbolji rezultat, koristite ovu pastu tijekom najmanje šest mjeseci, uvijek svježe pripremljenu.
  • Zbog vitamina C i vitamina B kompleksa primjenjiva je i kod drugih kožnih smetnji.
  • Maska od izgnječenih plodova rotkvice djelotvorno je sredstvo za čišćenje i hidratizaciju lica te za odstranjivanje osipa.
  • Možete napraviti i pastu od lišća rotkvice samljevenog u blenderu s malo vode.

Sok rotkvice je staro narodno sredstvo za bolju probavu. Pomaže protiv zatvora i otežane probave ugljikohidrata. U svrhu reguliranja probave, pijte sok od rotkvice prije obroka. Rotkvica također potiče izlučivanje žuči, normalizira rad žučnog mjehura i ublažava hemeroide. Kao prirodan diuretik uklanja višak tekućine iz organizma. Ublažava bol i pečenje kod mokrenja, čisti bubrege i smanjuje rizik od upala urinarnog sustava.

Valja znati da je crna rotkvica, rođak crvene rotkvice, još djelotvornija u liječenju navedenih bolesti i tegoba, ali je neugodnijeg okusa.

Napomena
Rotkvica se ne preporučuje osobama koje imaju upalu sluznice, želuca i crijeva, čir na želucu, kao ni bubrežnim bolesnicima.

Izvor: alternativa-za-vas.com

Komentari