Nepoznata značenja poznatih logotipa

Piše
x-ica tim

Jun 14, 2018

Logotip, ili skraćeno logo, grafički je znak, simbol ili ikona koji označava određeni proizvod ili tvrtku, a njegova uloga je trenutno prepoznavanje proizvoda. Jeste li kada razmišljali što se krije u poznatim logotipima koje viđate svaki dan?

Najpoznatiji logotipi kriju određenu simboliku i sigurno niste previše razmišljali što koji logo predstavlja i koju poruku želi poslati. Ukoliko mislite da je logo samo grafika, prevarili ste se. Ukoliko ste zainteresirani za ovu temu, odvojite malo vremena i dobro pogledajte neke od poznatih logotipa. Sigurno će te uočiti detalje na koje do sada niste obraćali pozornost.

Kako bismo vam malo pomogli donosimo vam pregled nepoznatih činjenica o jednom broju poznatih logotipa:

AMAZON

1

Logotip Amazona, jedne od najpopularnijih internet trgovina krije dva skrivena značenja. Smjer žute strelice u logotipu šalje poruku kako se putem Amazona može nabaviti sve ”od A do Z” i u obliku je osmijeha, što simbolizira zadovoljstvo kupca.

FORMULA 1

2

Uočavate li između slova “F” i crvenih pruga broj 1? Crvene pruge simboliziraju brzinu koju postižu automobili na ovim utrkama.

BMW

3

Tvrtka BMW, na svojim počecima prije 100 godina proizvodila je zrakoplove. Upravo iz tog razloga na unutarnjem dijelu logotipa nalazi se elisa zrakoplova.

CONTINENTAL

4

Ovaj poznati proizvođač automobilskih guma u svom logotipu krije automobilski kotač koji se nalazi u prva dva slova naziva.

ADIDAS

5

Ime Adidas je izvedenica imena i prezimena utemeljitelja te tvrtke – Adolfa Dasslera. Njihov logotip se s godinama mijenjao, ali tri pruge su uvijek bile na svakom. Tri pruge tvore trokut koji simbolizira planinu, što ukazuje na izazove koje sportaši moraju savladati.

APPLE

6

Ovaj logotip dizajnirao je dizajner Rob Yanov, a ovako je objasnio kako je došao na ideju: “Kupio sam cijelu vrećicu jabuka, stavio sam ih u zdjelu i tjedan dana sam ih crtao pokušavajući dobiti nešto jednostavno. Zagristi jabuku bio je dio tog eksperimentiranja i potpuno slučajno sam shvatio da ‘bite (u prijevodu – zagristi)’ zvuči točno kao računalni izraz ‘byte (bajt)'”.

VOLKSWAGEN

7

Volkswagen logo sadrži u sebi dvije njemačke riječi: ” Volks ” – ljudi i ” Wagen ” – automobil.

TOYOTA
8

Logotip ovog poznatog japanskog proizvođača automobila predstavlja stiliziranu ušicu igle s koncem koji je prošao kroz nju. To označava prošlost te tvrtke koja je prije proizvodila tkalačke strojeve. Uočavaju se i tri elipse koje predstavljaju srce kupca , srce proizvoda i srce tehnološkog napretka .

TOBLERONE

9

Jeste li uočili na ovom logotipu lik medvjeda? Poznata tvrtka za proizvodnju čokolade sa sjedištem u Bernu u Švicarskoj, u svom logotipu ima siluetu medvjeda. zato što Bern nazivaju i gradom medvjeda.

SONY VAIO

10

Prva dva slova logotipa čine val koji simbolizira analognu oznaku, a posljednja dva slova su slična brojevima 1 i 0, a to je simbol digitalnog signala.

FedEx

11

Ovo na logotipu FedExa sigurno niste primjetili. Ako dobro pogledate prostor između slova “E” i “x” uočiti će te bijelu strelicu koja pokazuje naprijed, put u budućnost.

MERCEDES – BENZ

12

Logo sa trokrakom zvijezdom je inače logo DMG-a iz 1910. godine i osmislio ga je Daimlerov sin. Zvijezda simbolizira napredak, evoluciju i dominaciju, a razlog za tri kraka je Daimlerov moto – dominacija na kopnu, na vodi i u zraku.

AUDI

13

Četiri kruga predstavljaju četiri tvrtke koje su bile dio konzorcija Auto – Union 1932 , a to su:  DKW , Horch , Wanderer i Audi .

TOUR DE FRANCE

14

Logotip ovog biciklističkog natjecanja posebno je zanimljiv. Ako dobro pogledate vidjet će te kako umjesto slova O, U i R možete učiti biciklistu u pokretu.

Komentari