Napunite vatima automobil na parkiralištu FSB-a

Piše
Mateo Galić

Apr 14, 2017

Od jučer na dva parkirališta Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu mogu se puniti električni automobili.

20170414_075044

Jučer je na parkiralištu Fakulteta strojarstva i brodogradnje svečano otvorena puninica za električna vozila. Cilj FSB-a je pretvoriti ljubitelje oktana u ljubitelje vata, naglasio je dekan Zvonimir Guzović. Ukupno su postavljena četiri spremnika goriva koji mogu puniti automobile na električni pogon u isto vrijeme. FSB je za sada jedini fakultet koji ima punionicu ovakvog tipa, a za njenu izgradnju utrošeno je 70 000 kuna.

Autorica prvog hrvatskog automobila na vodik i docentica na FSB-u Ankica Kovač naglasila je kako trebamo težiti čistom transportu, te da se moramo osvijestiti i više voditi računa o zaštiti okoliša. Punionicu je otvorio ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović koji je ovom prilikom naglasio kako su ekološka vozila vrlo bitna za Hrvatsku jer nas na to obvezuje i Pariški sporazum po kojem Hrvatska mora smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 40 posto.

Pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo grada Zagreba Mirka Jozić naglasila je kako će se ovakve punionice uskoro nalaziti na više lokacija u gradu Zagrebu.

Ovu priliku iskoristio je dekan FSB-a Zvonimir Guzović koji je najavio kako fakultet planira postaviti i solarne ćelije na krovove svojih zgrada i tako dati još veći doprinos obnovljivim izvorima energije.

Photo galerija (6 slika)

Foto: LoDi media

Komentari