Iva i Yves otkrili tajne začine odličnog Goulasha

Piše
Ana Leko

Feb 21, 2017

Iva Kvakić je studirala u Hrvatskoj, Njemačkoj i Japanu, okušala se u politici, živjela u Irskoj, predaje matematiku i organizira festivale. Belgijac Yves Taquet studirao je u Belgiji i Indiji, kuha svoje pivo, bavi se marketingom, organizira festivale, živio je u Irskoj, a zbog ljubavi se preselio u Hrvatsku.

Iako je ljubav pukla, ostao je odličan prijateljsko/profesionalni odnos koji je zaslužan za jedan od fenomenalnih hrvatskih festivala – Goulash Disko Festival. Iva Kvakić i Yves Taquet pravi su svjetski ljudi. Svoje znanje, iskustvo i ambicije pretočili su u odličan balkanski festival koji je svoje prve taktove udario u Dublinu 2011. godine.

U to vrijeme smo Yves i ja bili zajedno, on je bio u Irskoj i radio za Google, pa sam se preselila k njemu i zaposlila se u klubu Twisted Pepper. Tamo je jedna curka trebala napraviti Balkan Beats Party, ali im je otkazala, pa su mene, s obzirom da sam s Balkana, tražili da uletim umjesto nje. I tako je sve krenulo, objašnjava Iva.

Kako su skuhali Goulash

Za taj je event trebalo smisliti i prikladno ime pa su brainstormali. Znali su da žele neko ime koje asocira na ovu regiju, a s obzirom da burek u Irskoj nije previše poznat, odluka je pala na gulaš.

Gulaš je čušpajz svega i svačega, a nije žanrovski ograničeno. Prvi Goulash Disko održan je u maloj prostoriji u koju stane svega 50-ak ljudi. No, već za par mjeseci proširili smo se na cijeli klub.

Nakon nekog vremena oboje su došli u Hrvatsku. Iva je našla posao, bavila se promocijom obnovljivih izvora energije i radila za jednu zakladu. Kada je Yves došao, 2013. godine napravili su prvi Goulahs Disko u Komiži na Visu. Za uspjeh im je puno pomogla i crowdfunding kampanja koju su pokrenuli o čemu možete pročitati u našoj priči.

U Dublinu su se nakon nas nastavili povremeno održavati Goulash Disko partyji, barem jednom godišnje. U Hrvatskoj je Festival jednom godišnje na Visu, a Goulash partyje održavamo redovito u Zagrebu – u Mediki, Pločniku ili Brazilu, gdje smo imali prvi Goulash Boat Party.

Iva1 (Medium)

Nakon nekoliko godina recept za Goulash bio je pronađen – dovesti mnogo odličnih bendova i glazbenika. Poseban začin svemu tome bila je žanrovska raznovrsnost, s primjesom gypsy, balkanske i sve samo ne mainstream glazbe. Upravo zbog te raznovrsnosti Ivi je teško izdvojiti glazbenike koji su se posebno istaknuli.

Užasno je to teško jer se oko cijele priče kasnije razvila cijela jedna mreža DJ-eva koji se sad međusobno povezuju i zovu jedni druge na svoje evente. Sad već možemo reći da imamo i Goulash Disko residents jer su nam neki glazbenici svakoga ljeta na festivalu. Ove godine Goulash ima svoje 5. izdanje i nedavno smo pričali tko jednostavno mora doći. Među njima su Waggles, Haris Pilton, Rafael Aragon, Killo Killo i definitivno Buffo’s Wake, kaže Iva koja je zadužena za produkciju i tehničke stvari, te komunikaciju i rješavanje papirologije.

Yves bi pak volio opet slušati Smeđi Šećer iz Rijeke jer on svira jugo-funky-disco-crazy stuff. Strancima je ta vrsta glazbe totalni hit, a upravo gotovo 80% stranaca dolazi na Goulash Disko Festival, jer kod nas taj stil festivala još nije dovoljno populariziran.

Yves nema razloga za odlazak iz Hrvatske

Yves je došao u Hrvatsku zbog Ive, a kako je navikao na vrlo dobru plaću u Googleu u Irskoj, nije tražio posao u Zagrebu, već je počeo raditi na raznoraznim projektima, organizaciji festivala i koncerata što je, srećom, dobro krenulo.

Završio sam menadžment u Belgiji i dodatno se obrazovao u Indiji. Osim na projektima, bavim se i online marketinogm, a kada smo Iva i ja prekinuli, dvije godine sam radio za Ultra Europe Festival. Lani sam prestao s tim kako bih se mogao u potpunosti posvetiti Goulashu jer moramo puno toga raditi istovremeno. Sada sam freelancer i uglavnom radim na glazbenim projektima, objašnjava Yves koji je zadužen za marketing i booking izvođača.

Yves1

U Hrvatskoj mu je lijepo i planira tu ostati jer, kako kaže, ne vidi razloga zašto bi otišao. Ima posao koji voli, festival se dobro razvija, ostvaruju se suradnje, puno vremena provodi na Visu i sve mu to odgovara. A osim svega toga, uživa i u pivu koje sam proizvodi.

Prije sam puno radio to pivo, ali sada više ne. Sada to radim iz hobija. Uvijek napravim drugačije pivo i mijenjam recept, pa uvijek imam onaj efekt iznenađenja 🙂

Kada je aktivnije kuhao pivo, nazvao ga je Visibaba i prodavao u suradnji s prijateljem koji ima pivovaru u Srbiji. I danas se to pivo može pronaći na policama nekih zagrebačkih trgovina. Ipak, Yves sve svoje vrijeme koristi za organizaciju festivala koji se upisao na mapu party destinacija Europe.

Irska vs. Hrvatska

U mnogočemu postoje razlike između Hrvatske i Irske, pa tako i u festivalima. Prva i osnovna razlika je u standardu.

Standard života Iraca davao nam je puno više prostora da dovodimo izvođače koje želimo jer su tamo ulaznice puno skuplje. U Irskoj je normalno platiti 12 do 15 eura za kartu, a ovdje moramo razmišljati je li 30 ili 40 kuna previše. U Dublinu smo imali veći budžet i radili smo stalno veće koncerte. Praktički na svakom Goulashu je bio neki bend ili internacionalni DJ, dok su na partyjima u Zagrebu manje stvari.

fest5 (Medium)

Ali zato je Vis mjesto na koji Iva i Yves dovode izvođače iz cijeloga svijeta i na tom otoku imaju prostora za raditi točno ono što žele i glazbu koju žele. Osim toga, ovdje je, iznenađujuće, puno lakše organizirati festival nego u u Irskoj ili Velikoj Britaniji.

Pravila su ovdje jednostavnija. U Irskoj postoji granica decibela koja se ne smije prijeći, a poprilično je niska. Ne smije se puštati glazbu iza 2, niti posluživati alkohol nakon 1 poslije ponoći. Pivo košta 8 eura i pada kiša. Grozno je.

Ovdje je predivna plaža, prekrasno vrijeme, pivo je jeftinije, muzika može svirati cijeli dan i noć ako želiš i to je sve puno bolje, svoje viđenje kaže Yves i dodaje da su to sve razlozi zašto puno Britanaca organizira festivale u Hrvatskoj.

fest1 (Medium)

Novi začin u Goulashu je Goodulash Vibrisko!

Svaki put kada rade i organiziraju novi event, Iva i Yves trude se napraviti nešto novo i drugačije. 2015. godine Goulash Disko Festival održao se istovremeno na dvije lokacije – tradicionalno u Komiži i iznimno u Puli na tvrđavi Punta Christo, a sve to zahvaljujući suradnji s kultnim Seasplash Festivalom.

Nova potpuno friška suradnja stiže već sutra u Vintage Industrial Bar gdje će se održati Goodulash Vibrisko, program u suradnji s Good Vibrations programom.

Prošle godine na Tabor Film Festivalu upoznala sam Pericu Štefana koji organizira Good Vibrations. Išli smo skupa na još neke festivale i brzo smo se skompali. Oboje radimo koncerte pa je nekako bilo logično da nešto napravimo skupa. Paralelno s tim razmišljanjima javili su mi se Buffo’s Wake i rekli da su opet na turneji, pa mi je imalo smisla da to probamo organizirati s Good Vibrations jer imamo sličan program. Osim toga oni su već prepoznati program u Zagrebu i na taj način, udruživanjem snaga, možemo dovesti još više ljudi.

Buffo's Wake

Sutra u Vintage Industrial Baru očekuje vas JeboTon ansambl i već spomenuti Buffo’s Wake, divlji i nepredvidljivi bend iz Brightona. Buffo’s Wake su u Hrvatskoj nastupili 2014. i 2016. na Goulash Disko Festivalu i, prema mišljenju Ive i Yvsa, oni su jedni od najboljih imena koje su imali.

Sutra će biti super. Uz bendove, mjuze ćemo se primiti i Yves i ja. Malo ćemo DJ-irati, ja prije koncerta, a Yves poslije. Osim toga, pripremamo i novo jelo koje se zove gudulaš, s posebnim začinima koje ćemo možda otkriti, a možda i ne 🙂

Ako želite probati ovaj specijalitet svakako dođite sutra u Vintage Industrial Bar na Goodulash Vibrisko. Karte sutra možete kupiti po cijeni od 40 kuna, a ako ste dovoljno brzi i spretni možete osvojiti besplatan upad tako da nam pošaljete svoje ime i prezime na e-mail adresu info@x-ica.com najkasnije do sutra u podne.

U Vintage kuhinji krčka se Goodoulash Vibrisko

Komentari