Odmor od računala i kratkovidnost

Piše
Ivona Radić

Apr 13, 2015

Nagovještajem toplijih i sunčanijih dana često možemo naići na popise raznolikih prednosti izlaska iz zatvorenih prostora. Uz standardne razloge, kao što je tjelovježba i stvaranje vitamina D, najnovija istraživanja ukazuju da postoji još jedna itekako relevantna prednost – očuvanje vašega vida.

Miopija, ili stanje koje je poznatije pod nazivom kratkovidnost, dosegnula je epidemijske razmjere te bi mogla zadesiti čak trećinu svjetske populacije do kraja desetljeća. U razdobljima kada veći broj sati dnevno provodite za knjigom i računalom, uzimanje predaha isključivo u zatvorenom prostoru nije dovoljan odmor za vaše oči.

S obzirom na porast svijesti o tome kako računala i mobilni telefoni utječu na naš vid, često se pretpostavlja da je upravo taj tehnološki napredak uzrok miopije. Čini se da tehnologija zaista utječe na pojavu kratkovidnosti, ali ne posve na način kako se inače pretpostavlja. Naime, kako navodi Ellie Dolgin za časopis Nature, znanstvenici sve češće povezuju kratkovidnost s količinom vremena koje provodimo u zatvorenim prostorima. Dolgin ističe da znanstvenici već dugo pokušavaju otkriti što uzrokuje ovaj poremećaj. Dosad su ga povezivali sa stupnjem obrazovanja, genetikom i čitanjem knjiga kroz godine. Iako znanstvenici nisu uspjeli pronaći poveznicu između pojedinih računalnih i čitalačkih ponašanja i miopije, pronašli su poveznicu između vida i količine vremena koju provodimo na otvorenom.

Dok provodimo vrijeme u zatvorenim prostorima s tehnologijom, čini se da se naša podložnost kratkovidnosti povećava. Ian Morgan, znanstvenik s Australskog nacionalnog sveučilišta u Canberri koji se posvetio istraživanju miopije, je na temelju epidemioloških studija procijenio da bi djeca trebala provesti tri sata dnevno izložena svjetlosti od minimalno 10 000 luksa kako bi bila zaštićena od miopije. Ova razina osvjetljenja je ekvivalentna onoj koju netko prima dok stoji ispod drveta u hladu tijekom sunčanoga ljetnog dana, noseći sunčane naočale. Za usporedbu, oblačan dan pruža razinu osvjetljenja manju od 10 000 luksa, a dobro osvijetljen ured ili učionica pruža razinu osvjetljenja od otprilike 500 luksa. Tri ili više sati dnevno provedenih na otvorenom je norma za djecu Australije, gdje otprilike samo 30% sedamnaestogodišnjaka boluje od miopije. U drugim krajevima svijeta, uključujući SAD, Europu i Istočnu Aziju, djeca su rijetko na otvorenom više od jednoga ili dva sata.

Prema statističkim podacima američkog Nacionalnog instituta za oči, učestalost miopije porasla je za 66% između 1971. i 2004. godine, a statistika je dodatno poražavajuća ako promatramo brojke koje se tiču djece. Iako je istraživanje o tome kako svjetlost utječe na miopiju još u početnoj fazi, preostaje nadati se da će dosezi znanosti pomoći široj javnosti da progleda po pitanju prevencije vidnih oboljenja.

Izvor:

Smithsonian Magazine

Komentari