Uoči OI 2020. u Tokiu predstavljena mobilna džamija

Piše
Mateo Galić

Jul 27, 2018

Veliki bijelo-plavi kamion polako izlazi ispred stadiona, rasklapa se i pretvara u mjesto za bogosluženje. Dobrodošli u mobilnu džamiju, navode iz kompanije za sportska i kulturna događanja u Tokiu.

Kako se bliži održavanje Ljetnih olimpijskih igara 2020. godine u Tokiu, tako se domaćini pripremaju za posjetitelje iz cijelog svijeta. Tokijska kompanija napravila je nešto do sada neviđeno, džamiju na kotačima.

Izvršni direktor kompanije Yasu Project, Yasuharu Inoue, kazao je kako postoji mogućnost da tijekom igara ne bude dovoljno džamija za muslimanske vjernike, što je alarmantan podatak za zemlju koja sebe smatra dijelom međunarodne zajednice. Mobilne džamije njegove kompanije imaju mogućnost putovati po različitim olimpijskim borilištima.

“Kao otvorena i gostoljubiva zemlja, želimo podijeliti ideju o ‘omotenashiju’, japanskom gostoprimstvu s muslimanima“, kazao je Inoue.

Prva mobilna džamija predstavljena je ovaj tjedan na stadionu Toyota u istoimenom gradu, koji je ujedno i sjedište autokompanije Toyota.

Kamion je težak 25 tona, a ulaz je sa stražnje strane. Kako bi se udvostručila širina vozila bočne strane se izvuku, čime se dobije prostor od 48 kvadratnih metara u koji se može primiti pedesetak ljudi.

Procjenjuje se kako u Japanu, koji ima oko 127 milijuna stanovnika, živi od 100.000 do 200.000 muslimana.

Komentari