Hrvatska domaćin prvog svjetskog CHALLENGERA

Piše
Vedran Mikulić

Jun 25, 2017

Najjače svjetske sportske snage „3×3 ulične košarke“ testiraju u Lipiku svoje šanse za odlazak na Olimpijske igre.

Svega nekoliko dana kako je 3×3 ulična košarka postala olimpijski sport te će odlukom Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta biti uvrštena u programu već na sljedećim Olimpijskim igrama koje će 2020. biti održane u Tokiju, domaće i svjetske snage „street basketa“ u Lipiku će pokazati najbolje što znaju i tako započeti pripreme kako bi spremno dočekali borbu za kartu za Daleki istok.

Cedevita Lipik 3x3 challenger 2017 - 1

Lipik je već drugu godinu za redom globalna košarkaška prijestolnica i domaćin međunarodnog spektakla u uličnoj košarci, a ove će godine po drugi puta ugostiti globalno najjači CEDEVITA LIPIK 3X3 CHALLENGER 2017., koji će se održati 30. lipnja i 1. srpnja 2017. godine.

Bit će to ujedno i prvi ispit domaćih, ali i svjetskih 3×3 snaga na domaćem terenu, na challengeru u Lipiku koji je među najdugovječnijim turnirima u Hrvatskoj, a ove godine igrat će se po 19. put.

U Hrvatskoj je igranje ulične košarke iznimno popularno i rašireno diljem države, te je među muškom populacijom, nakon rukometa, jedan od najtraženijih sportova rekreativne, amaterske zabave.

Cedevita Lipik 3x3 challenger 2017 - 2

Lipik je ujedno i grad u kojemu je prije tri mjeseca osnovan prvi 3×3 klub u državi, dok uličnu košarku u Hrvatskoj danas službeno igraju 3.261 igrača. Od ovog broja, 819 igrača osvajalo je bodove na službenim turnirima i tako ostvarilo ranking na 3×3 planetu, službenoj listi svih svjetskih 3×3 igrača.

U odnosu na  regiju, omjer ukupno registriranih igrača i onih koji ostvaruju bodove je u Srbiji 3.757/1.094, u Sloveniji 2.845/1.205, u BiH 1.787/628. U svijetu je ukupno 485.280 registriranih igrača 3×3 košarke te 111.374 igrača s rankingom.

Hrvatska 3×3 ekipa s najviše uspjeha na domaćim i međunarodnim natjecanjima je Statist Split koji su 2012. godine u Miamiju bili svjetski viceprvaci, u finalu su poraženi od Puerto Rica. Oni su najbolje rangirana hrvatska ekipa, ujedno i hrvatska 3×3 reprezentacija, te će 23. i 24.6., na kvalifikacijskom turniru u Francuskoj, pokušati izboriti Europsko prvenstvo koje će ovog ljeta biti održano u Nizozemskoj. Također, finalisti su Challengera u Hagu čime su izborili nastup na Mastersu u Lausannei, jednom od sedam ovogodišnjih Mastersa iz 3×3 World tour serije.

Cedevita Lipik 3x3 challenger 2017 - 3

CEDEVITA LIPIK 3X3 CHALLENGER 2017, koji će u Lipik dovesti svjetsku 3×3 kremu, plod je prošlogodišnjeg iznimno uspješno organiziranog turnira koji je zapadnu Slavoniju s pravom stavio na tron kraja s najuspješnijom organizacijom događaja ove vrste u svijetu. Uz ove epitete Lipik će biti i prvi turnir u regiji na kojemu će se 3×3 košarka igrati kao olimpijski sport.

Lipik je danas jedan od svega trinaest gradova u svijetu kojemu je FIBA dodijelila domaćinstvo Challenger turnira (ostali domaćini su Moskva, Bukurešt, Nanjing, Penang, Odense, Haag, Ulaanbaatar, Huai An, Ljubljana, Taipei City, Sao Paolo i Sibiu). 

Lipički turnir pokrenut je 1999. iz čiste amaterske ljubavi prema uličnoj košarci nekolicine zaljubljenika kako bi obogatili tada dosta siromašan poslijeratni društveni život u maloj sredini poput slavonske kolijevke 3 x 3 sporta.

Cedevita Lipik 3x3 challenger 2017

Za ljubitelje 3×3 ulične košarke važna je i informacija da će, osim u petak i subotu koliko traje Challenger, imati prilike uživati u ovom atraktivnom sportu još dodatna dva dana. Naime, posljednja dva sudionika glavnog turnira dati će dva zasebna kvalifikacijska turnira „Laško tour to Cedevita Lipik 3×3 Challenger“ koji će u Lipiku biti odigrani 28. (srijeda) i 29. (četvrtak) lipnja.

Pobjednik svakog od turnira izborit će mjesto među 16 najboljih. Također, čeka se i pobjednik turnira 3×3 Beograd, kvalifikacijskog Satelit turnira za Lipik, koji će ovog vikenda biti održan na Kalemegdanu, a pobjednik će izboriti plasman u Lipik. A da će se u Lipiku okupiti svjetska krema potvrđuje podatak da su nastup u Lipiku potvrdili Novi Sad Al Wahda (svjetski broj 1.), te ostale najbolje svjetske 3×3 ekipe; Ljubljana, Kranj i Piran (Slo), Zemun (Srb), Krakow (Pol), St. Petersburg (Rus), Amsterdam (Niz), Vitez (BiH), Malaga (Esp) i Humpolec (Cze) te dvije najbolje hrvatske ekipe Split i Zagreb (General Vasilije Mitu).

Sve aktualne informacije pratite na: www.streetballipik.org

Komentari