Upoznajte najpoznatije zagrebačke znamenitosti

Piše
Dijana Šimunić

Jul 31, 2018

HNK, Muzej suvremene umjetnosti, Kamenita vrata, Umjetnički paviljon na Tomislavcu, Crkva svetog Marka, samo su neke zagrebačke znamenitosti koje naš grad čine posebnim.

O ljepoti i posebnosti Zagreba ne trebamo ni govoriti. Glavni grad Hrvatske nudi nam mnoštvo zanimljivosti te je jednostavno nemoguće spomenuti baš sve. No, kad je riječ o najpoznatijim zagrebačkim znamenitostima neke se ipak posebno ističu…

Hrvatsko narodno kazalište

opera-house-689414_1920Prve kazališne predstave u gradu Zagrebu počele su se održavati još u 18. stoljeću, a prva kazališna zgrada podignuta je davne 1833. godine. Danas u Zagrebu postoji dvadesetak stalnih i sezonskih kazališta, a vjerojatno napoznatije, Hrvatsko narodno kazalište, otvoreno je 1895. godine. HNK ima daleko najveći prestiž kada je riječ o izvedbama najljepših povijesnih djela, drama, opera i baleta.

U Hrvatskom narodnom kazalištu gostovali su brojni međunarodni umjetnici kao što su Franz Liszt, Sarah Bernhardt, Franz Lehar, Richard Strauss, Gerard Philipe, Vivien Leigh, Laurence Olivier, Jean-Louis Barrault, Peter Brook, Mario del Monaco, José Carreras i mnogi drugi. Osim glazbenih izvođača, HNK je poznat po velikom broju kultnih predstava u kojima uz domaće umjetnike često sudjeluju uspješni strani gosti.

Kako bi se potrvdio uspjeh HNK u Zagrebu pomaže i činjenica da je upravo to kazalište 2016. godinu ispratilo s velikim brojkama – odigrane su 234 predstave, od čega je bilo 15 premijera, a pogledalo ih je više od 135 000 posjetitelja.

Crkva svetog Marka

Gotovo da i ne postoji skupina turista koja prilikom svog posjeta Zagrebu usput ne posjeti i Crkvu svetog Marka. Ova je crkva jedna od najstarijih građevina i spomenika u gradu, a smještena je na Trgu svetog Marka, pored Hrvatskog sabora. Crkva svetog Marka postala je i zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Ono po čemu je ova crkva prepoznatljiva jesu raznobojni zvonik i krov na kojem se nalaze grbovi grada Zagreba i grb kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

cathedral-529807_1920

Zrinjevac

Ovaj park u centru grada nešto po čemu je Zagreb možda i najpoznatiji. Park Zrinjevac, odnosno Trg Nikole Šubića Zrinskog, zagrebački je perivoj s alejom platana. S južne strane Zrinjevca smješteni su kipovi nekih najznačajnijih hrvatskih ličnosti – Julija Klovića, Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Andrije Medulića, Krste Frankopana, Nikole Jurišića i Ivana Mažuranića.

U sredini parka, nalazi se i glazbeni paviljon, postavljen 1891. godine. Paviljon se u prošlosti pojavljivao i u mnogim hrvatskim filmskim klasicima kao što je Tko pjeva zlo ne misli, najpopularniji hrvatski film svih vremena.

800px-zrinjevac_zagreb

Zrinjevac je mjesto je održavanja brojnih gradskih manifestacija kao što su Cest is d’Best – ulični međunarodni festival, Screen on green, različita zanimljiva gastronomska događanja, festivali i mnogi drugi zanimljivi sadržaji. Idealno je mjesto za smijeh i dobru zabavu s obitelji ili prijateljima. Zrinjevac je posebno lijep i čaroban u zimskim adventskim danima, kada lagana svjetlost lampica i miris svježih domaćih fritula stvore pravi blagdanski ugođaj kod svih koji ga odluče posjetiti.

Muzej Mimara

Muzej je smješten na Rooseveltovom trgu u arhitektonskom kompleksu donjogradskih gimnazija, a puni naziv mu je zapravo Javna ustanova Zbirka umjetnina Ante i Wiltrude Topić Mimara. Za javnost je otvoren 17. srpnja 1987. godine, a danas je postao kultni dio umjetničke povijesti grada Zagreba. Fundus muzeja čini privatna zbirka umjetnina svjetski poznatog kolekcionara Ante Topića Mimare.

U muzeju se trenutno nalazi preko četiri tisuće različitih umjetnina, od starinskih antičkih predmeta do slika najvećih likovnih umjetnika. Osim toga, Mimara također posjeduje i svoju stručnu knjižnicu u kojoj čuva najvažnija djela uspješnih svjetskih autora.

Muzej suvremene umjetnosti

800px-msu-museum-contemporary-art-zagrebMuzej suvremene umjetnosti je osnovan 1954. godine, a prvobitno je bio smješten u staroj gradskoj jezgri. 2009. godine preseljen je u novu izgrađenu zgradu, sagrađenu prema projektu hrvatskog arhitekta Igora Franića u Novom Zagrebu. Sjeverna strana MSU-a namijenjena je izložbama na otvorenom, dok je unutrašnjost rezervirana za raznovrsne sadržaje, od muzejskog dućana, dječjih radionica, knjižnice s čitaonicom, pa sve do manjeg izložbenog prostora, restorana i multimedijalne dvorane.

Izložbeni prostori su raznovrsni što omogućuje povećanje, smanjivanje i prepletanje stalnog postava te se tako pružaju različite mogućnosti za izlaganje najboljih izložbenih projekata. U zbirkama MSU-a danas se nalazi oko 12 tisuća djela suvremene umjetnosti, radova domaćih i stranih autora.

Umjetnički paviljon na Tomislavcu

Umjetnički paviljon nalazi se na Trgu kralja Tomislava. To je najstariji izložbeni prostor na ovim prostorima i jedini objekt koji je namjenski sagrađen za održavanje većih reprezentativnih izložbi. Dosad su se u izložbenom prostoru Paviljona održavale gotovo sve izložbe koje su prelazile okvire grada Zagreba.

Zgrada Umjetničkoga paviljona svečano se otvorila 15. prosinca 1898. godine, na incijativu poznatog slikara Vlahe Bukovca. Paviljon se savršeno uklopio u ambijent u sklopu takozvane zelene potkove, smještenom pored fontane i glavnog zagrebačkog kolodvora, a danas je prepoznatljiv u cijelom svijetu. U adventskim je danima okružen Ledenim parkom i velikim klizalištem koje svake godine privlači sve veći broj posjetitelja.

zagreb-253157_1920

Kamenita vrata

kamenita_vrata_nKamenita vrata podignuta su još u 13. stoljeću, kao sastavni dio obrambenog sustava nekadašnjeg zagrebačkog Gradeca. Ono po čemu su Kamenita vrata najpoznatija jest zavjetna kapelica sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata koja je ujedno i zaštitnica grada Zagreba. Naime, u velikom požaru koji je izbio u svibnju 1731. godine, slika Majke Božje pronađena je neoštećena. Otada se svake godine 31. svibnja slavi kao dan zaštitnice grada.

Kamenita vrata popularna su među turistima diljem svijeta, a svake godine privlače sve veći broj domaćih i stranih posjetitelja.

 Arena Zagreb

Arena je najveća sportska arena u Hrvatskoj sagrađena 2008. godine zbog održavanja Svjetskog rukometnog prvenstva. Zbog svoje funkcionalnosti i posebnosti, odmah je postala novi arhitektonski zagrebački simbol. Iako je prvenstveno bila sagrađena zbog sportskih događanja, uskoro je postala omiljena lokacija za koncerte i predstave svjetske scene.

120

U Areni su tijekom godina nastupali neki od najvećih domaćih i stranih glazbenika kao što su Depeche Mode, Beyonce, Enrique Iglesias, Dino Merlin, Željko Joksimović, Justin Bieber, Armin van Buuren, Đorđe Balašević, Oliver Dragojević, Toni Cetinski, Severina i mnogi drugi.

Osim koncerata koji su privukli rekordan broj publike, Arena je bila organizator mnogih drugih zanimljivih sadržaja. Djeca su tako mogla uživati u ledenom spektaklu Disney on ice, obiteljskoj akcijskoj predstavi Marvel Universe, a uskoro dolazi i svjetski popularan mjuzikl redatelja Andrewa Lloyda Webbera Cats.

Komentari