Zašto kirurzi nose plave ili zelene odore?

Piše
Mateo Galić

Aug 31, 2017

Logično bi bilo da kirurzi operiraju u bijelim odorama ali to ipak nije tako. Jeste li se ikada zapitali zašto nose baš plave ili zelene odore?

Sama pomisao na kirurga stvara sliku čovjeka u zelenoj ili plavoj odori  s maskom na licu. Zašto baš zelena ili plava boja? Ima li to uopće ikakve veze? Ima i te kako. Razlog je toliko nevjerojatan da ima čak i veze s uspjehom pojedine operacije.

Sve do 194. godine svo medicinsko osoblje nosilo je bijele odore, a tada je jedan od najpoznatijih svjetskih kirurga obukao zelenu odoru.

Gdje je “kvaka”? Problem je taj što velika količina bijele boje može učiniti da kirurzi „oslijepe“ na nekoliko trenutaka, pogotovo kad dugo gledaju u tamno crvenu boju krvi ili mišića.

No, zašto je kirurška odora baš plave ili zelene boje? Zašto nije neke druge boje, npr. plave?

Stvar je u tome da su plava i zelena boja na suprotnoj strani spektra od crvene, a kirurzi tijekom operacija najčešće gledaju baš u tu boju, crvenu.

Zbog toga što su uniforme plave i zelene boje, njihove oči se mogu odmoriti, ali i unaprijediti, pa čak i postati „osjetljivije“ na različite nijanse crvene, piše Bright Side. Iz tog razloga, posvećuju više pažnje detaljima ljudske anatomije, a to značajno umanjuje mogućnost pogreške tijekom operacije.

Komentari