5 koraka kako odabrati najbolju temu za diplomski rad

Piše
Dijana Šimunić

Oct 26, 2016

Najvažnije je da se odlučiš za temu koja te najviše zanima. Ako imaš dovoljno velik interes i motivaciju, diplomski rad ćeš lakše, ali i brže obraditi.

Pisanje diplomskog rada za svakog je studenta drugačije, neki ga odrade u kratkom roku, dok drugima ipak treba nešto više vremena. Mnogo toga ovisi o početnoj fazi – odabranoj temi. No, kako odabrati savršenu temu za diplomski i čim prije krenuti s pisanjem? Ako ćeš se pridržavati sljedećih savjeta s tim sigurno nećeš imati problema.

1. Budi siguran koji je tvoj zadatak

Moraš dobro razumjeti svoj zadatak – što točno mentor traži i zahtijeva od tebe. Tako nećeš bespotrebno gubiti vrijeme na razmišljanje o temi, bit ćeš sigurniji koji je najbolji odabir za tebe. Nećeš se morati vraćati na početak ili mijenjati smjer diplomskog rada. Ako ne razumiješ u potpunosti na što se točno trebaš bazirati, obavezno pitaj svog mentora. On ipak ima više iskustva.

2. Odaberi temu koja te zanima

Najvažnije je da se odlučiš za temu koja te najviše zanima. Ako imaš dovoljno velik interes i motivaciju, diplomski rad ćeš lakše, ali i brže obraditi. Na većini fakulteta upravo studenti biraju ono o čemu će pisati pa ne postoji razlog zašto ne bi odabrao ono što voliš.

3. Precizno definiraj temu

Važno je da kod biranja teme precizno i jasno definiraš područje rada. Trebaš izbjegavati preopširne tema kao što su, na primjer, povijest sveučilišta ili volontiranje u zajednici. Kod svake teme moraš precizirati, a to ćeš najlakše obaviti ako izdvojiš ključne riječi. Neka tvoja teza diplomskog rada bude jasno određena.

Pixabay

Pixabay

4. Provjeri dostupnu literaturu

Čak i ako odabereš temu koju možeš obraditi i koja te zaista zanima, opet dolazi do problema ako o samoj tematici ne postoji literatura. U završnim i diplomskim radovima određena literatura je obavezna. Nemoj se odlučiti za temu o kojoj ne postoje baš nikakva istraživanja ili barem radovi stručnjaka tog područja.

5. Savjetuj se s mentorom i kolegama

Razmišljanje o temi ne bi smjelo baš predugo trajati pa stoga, ako naiđeš na velike probleme, ovdje je uvijek tvoj mentor koji će ti sigurno rado pomoći. Mentor je obavezan pomagati u odabiru literature i strukturi diplomskog rada. Naime, rad možeš predati tek nakon dopuštenja i pozitivne ocjene mentora.

Komentari