Sretan vam Dan državnosti!!!

Piše
Petra Haleš

svibnja 30, 2021

Datum 30. svibnja prozvan je Danom hrvatske državnosti 1990. godine i tada je prvi put svečano proslavljen diljem Hrvatske, a Hrvatski sabor taj je datum u ožujku 1991. i službeno proglasio blagdanom.

Konstituiranjem novoga Sabora, izabranoga na prvim demokratskim i višestranačkim izborima u Hrvatskoj, započeo je i proces osamostaljenja Hrvatske zbog čega se ovaj datum smatra prekretnicom u novijoj hrvatskoj povijesti.

U izbornom nadmetanju za višestranački Sabor sudjelovale su 33 političke stranke i 16 raznih udruženja. Za 356 zastupničkih mjesta u sva tri vijeća Sabora SR Hrvatske bilo je predloženo 1705 kandidata.

Prvo zasjedanje demokratski izabranoga Sabora održano je u svečanome tonu, a rezultati glasovanja za predsjednika i potpredsjednike Sabora, te izbor Franje Tuđmana za hrvatskoga predsjednika, popraćeni su aklamacijom sabornika.

Franjo Tuđman tom je prigodom u nadahnutom govoru podsjetio na važne datume iz hrvatske povijesti i borbe hrvatskoga naroda za očuvanje svoje državnosti naglašavajući da je upravo tada učinjen presudno važan, prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. Kao glavni cilj u najbliže vrijeme naveo je donošenje novoga Ustava Republike Hrvatske s uspostavom demokratskih sloboda građana i državnim suverenitetom kao temeljnim odrednicama. Prvi predsjednik novoga Sabora Žarko Domljan predao je zatim dr. Franji Tuđmanu predsjedničku lentu u bojama hrvatske trobojnice.
Konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske nazočili su i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske te predstavnici vjerskih zajednica.

Od donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora.

Želimo vam sretan Dan državnosti!!!

Komentari