Dekan čekao godinu i pol da se zapita je li Zbor legitiman

Piše
Iva Bucić

Sep 15, 2016

Studentski zbor FFZG-a godinu i pol sudjelovao je u izglasavanju odluka na Fakultetskom vijeću, ali se dekan Vlatko Previšić nad njihovom legitimnošću zamislio tek kad su izglasali odluku o njegovoj smjeni.

Zaokružit ćemo na 13,4

Zbor nije legitiman jer ih je premalo, nedostaje im po propisima 0,4 jednog studenta ili studentice, tvrdi dekan. No iz Zbora priopćenjem podsjećaju kako je rektor Damir Boras raspisao izbore za Studentski zbor za 13 mjesta, a dekan je potvrdio 13 studentskih predstavnika kao jednakopravne članove Fakultetskog vijeća.

Gotovo godinu i pol nakon provedenih izbora za Studentski zbor, kao i godinu dana nakon početka mandata studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću, dekan i rektor zaključili su da su oba postupka bila nelegalna. Pitanje je zašto onda zbog njih odgovaraju studenti, a ne oni koji su ih raspisali i potvrdili?, pitaju se u raspuštenom Zboru.

Ako Studentski zbor zbilja nije legitiman predstavnik, trebale bi se poništiti sve odluke koje je Vijeće donijelo od ožujka prošle godine. To uključuje odluke o zapošljavanjima, školarinama, ali i o smjeni dekana. Vijeće, u kojem sjede i članovi Zbora, dekanu je u srpnju izglasalo nepovjerenje i pokrenulo postupak njegove smjene, no MZOS je tu odluku odlučio poništiti zbog raspuštanja Zbora. No, krenimo redom.

Nelegalna sjednica i žarko željen ugovor

Predstavnici Studentskog zbora, odigrali su ključnu ulogu u izglasavanju nepovjerenja i pokretanja postupka dekanove smjene. Kad je na red došlo odlučivanje o smjeni na Fakultetskom vijeću, dekan je demonstrativno napustio sjednicu. Na nastavku sjednice, koji je Previšić proglasio nelegalnim, izglasana je njegova smjena. Zbog toga su, osim Zbora, nastradale i profesorice Branka GalićNadežda Čačinovič, koje je dekan odlučio tužiti zbog organiziranja nelegalnoga nastavka sjednice, uspostavljanja paralelnoga sustava upravljanja fakultetom te ometanja rada i narušavanja ugleda institucije.

Dekan Vlatko Previšić podiže kaznene prijave

Previšiću je Studentski zbor stao na žulj kada se zahuktala priča o potpisivanju ugovora o suradnji s KBF-om. Dekan je pošto-poto htio sklopiti suradnju koja bi njegove studente stavila u višestruku nepovoljnu situaciju, ali oni to nisu željeli dozvoliti. Stoga su odgovorili serijom plenuma posvećenih spornom ugovoru, kao i samom dekanu i njegovom kršenju Statuta fakulteta. Sve je kulminiralo velikim istraživanjem mijenja na Filozofskom fakultetu, koje je pokazalo da Studentski zbor zaista zastupa stavove studenata – protiv ugovora s KBF-om glasalo je 70 posto studenata.

Ugovor s KBF-om ne želi 70 posto studenata

Raspuštanje Zbora izglasano jednoglasno

Na Senatu Sveučilišta u Zagrebu, 13. rujna, jednoglasno je izglasano raspuštanje Studentskog zbora FFZG-a. Dekan Previšić zatražio je od MZOS-a upravni nadzor nad zakonitošću rada Fakultetskog vijeća FF-a zbog pokrenutog postupka razrješenja. MZOS je poništio smjenu, a studentski su predstavnici i predstavnice izbačeni iz Vijeća. Ne smiju više ni u prostoriju koju već desetljećima koriste studentske udruge.

Studentski predstavnici u Fakultetskom vijeću te članovi raspuštenog Studentskog zbora Filozofskog fakulteta kao legitimni predstavnici svih studenata Filozofskog fakulteta, poduprti od strane svojih kolega, izjavljuju ovom prilikom da će poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi obranili demokratske procedure na svojem fakultetu te kako bi sačuvali ono malo ugleda što je toj instituciji ostalo otkako je Vlatko Previšić zasjeo na mjesto dekana, a Damir Boras na mjesto rektora Sveučilišta u Zagrebu, poručuju iz Zbora.

dekan

Studenti ometaju naše dealove, pa smo ih izbacili iz Vijeća faksa (Foto: Akademska solidarnost)

Studenti tvrde da su na nepravilnosti dekana upozorili još u veljači ove godine. No, rektor Damir Boras, kojeg je Previšić naslijedio na mjestu dekana Filozofskog, nove izbore na Filozofskom planira uskoro. Zbog čitave situacije studenti su odlučili o svemu popričati na Plenumu, međutim sve plakate kojima su najavljivali okupljanje uskoro su uklonili privatni zaštitari tvrtke Sokol Marić

Sve novosti o Plenumu moći ćete pronaći na ovoj adresi, a ovdje pratite novosti s Filozofskog.

Komentari