Milijarda kuna za osam studentskih domova

Piše
Iva Bucić

Sep 26, 2016

U Europskoj uniji u prosjeku svaki peti student živi u studentskom domu, a u Hrvatskoj – svaki petnaesti. Stoga ni ne čudi milijarda kuna uloženih u obnovu i izgradnju studentskih domova diljem zemlje.

U Zagrebu i Rijeci nema brige

milijarda kuna

Ukupna vrijednost projekta iznosi  987.932.795,28 kuna. Od toga iznosa EU pokriva 85 posto.

Od te cifre, 85 posto troškova pokriva EU, a ostatak se sufinancira nacionalnim sredstvima. Prvi od osam projekata realiziranih na temelju poziva Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju bila je rekonstrukcija u studentskim naseljima Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu. Radovi na Savi i na Cvjetnom još su lani privedeni kraju.

Nedavno su završili radovi na riječkom Kampusu na Trsatu, a studenti su s useljavanjem počeli prošli tjedan. Jedan od najmodernijih studentskih domova u Hrvatskoj, kako mu tepaju, pružit će u tri paviljona krov nad glavom za 754 studenta i studentica.

Radno ljeto u Osijeku, Virovitici i Varaždinu

Ovog je ljeta započela i obnova starog studentskog doma na adresi I. G. Kovačića 4 u Osijeku, a studenti bi se trebali useliti početkom svibnja. Osim toga, sredinom srpnja potpisan je ugovor o izgradnji novog studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu.

Počeli radovi na osječkom studentskom domu

I u Virovitici su ljetos počeli radovi, a u prvi studentski dom studenti će moći useliti do početka rujna sljedeće godine. Nešto ranije, krajem svibnja, počelo se raditi i u Varaždinu, a završetak radova planiran je u akademskoj godini 2017./18.

Novi studentski dom uskoro u Varaždinu

Dubrovnik i Čakovec još čekaju

Uskoro bi trebali početi i izgradnja prvog dubrovačkog studentskog doma. Ugovor o dodjeli sredstava potpisan je tek početkom srpnja, a ista je situacija i u Čakovcu. U sklopu projekta Uključivo studiranje revitalizirat će se zgrada 22G starog vojnog kompleksa za potrebe prvog studentskog doma u Čakovcu s 32 ležaja u 23 sobe.

Studentica otvoreno o problemima smještaja u Dubrovniku

Čakovec gradi novi studentski dom

Više informacija potražite ovdje.

Komentari