Na današnji dan umro je Paul Newman

Piše
Prika Vican

Sep 26, 2016

Na današnji dan, 26. rujna 2008. godine, umro je američki glumac, filmski redatelj, imitator, filantrop i automobilist, Paul Leonard Newman.

Newman je rođen u Shaker Heightsu, u državi Ohio, 26. siječnja 1925. godine, kao sin Therese i Arthura Newmana, koji je vodio profitabilnu trgovinu sportskom opremom. Newmanov otac bio je Židov, sin imigranata iz Poljske. Newmanova majka, koja je prakticirala Kršćansku znanost, rođena je u slovačkoj katoličkoj obitelji u Ptičieu. Newman se opisao kao Židov, rekavši da je to veći izazov. 

paul-newman-398339_1280

Newman je odmalena pokazivao zanimanje za kazalište, što je njegova majka ohrabrivala. U sedmoj godini je debitirao, igravši dvorsku ludu u školskoj izvedbi Robina Hooda

Tijekom Drugog svjetskog rata služio je u mornarici na Pacifiku. Nedugo zatim poslan je na mornarički V-12 program na Sveučilištu Ohio, gdje se nadao da će biti primljen za pilotsku obuku, ali je to propalo jer je otkriveno da ne razlikuje boje.

Kasnije je letio na bombarderima kao repni strijelac. Kao radijski vezist i strijelac je služio na USS Bunker Hill-u tijekom bitke za Okinawu 1945. Naređeno mu je da se ukrca na nosač zajedno s odredom zamjena malo prije napada, ali igrom slučaja je bio zadržan jer je njegov pilot imao infekciju uha.

2

Nakon rata završio je svoj studij na Kenyon Collegeu u Gambieru u državi Ohio, a kasnije je studirao dramu na Sveučilištu Yale, diplomiravši 1954.

Osvojio je brojne nagrade, uključujući Oscara, tri Zlatna globusa, BAFTA nagradu, nagradu Ceha filmskih glumaca, nagradu Filmskog festivala u Cannesu, Emmy, te mnoge druge počasne nagrade. Nekoliko je puta bio pobjednik nacionalnih prvenstava kao vozač u natjecanju Američkog sportskog automobilističkog kluba, a njegova je ekipa osvojila nekoliko prvenstava u utrkama Indy Car otvorenih vozila.

Newman je bio suosnivač Newman’s Own, tvrtke za proizvodnju hrane čiji je profit donirao u dobrotvorne svrhe. Prema podacima od listopada 2008., ove donacije su premašile 250 milijuna dolara.

3

Newman se dvaput ženio. U prvom braku s Jackie Witte dobio je sina i dvije kćeri. Sin Scott umro je 1978. od predoziranja. Newman je u spomen na svog sina osnovao Scott Newman Center za prevenciju zloporabe droga.

1958. vjenčao se po drugi put s glumicom Joanne Woodward s kojom je dobio tri kćeri.

Newman je umro 26. rujna 2008. u svojem dugogodišnjem domu u Westportu u Connecticutu od komplikacija s uznapredovalim rakom pluća.

Komentari