Koliko znate o Svijetu naopačke i seriji Stranger Things?

Piše
Lea Čuveljak

Sep 18, 2016

Nova Netflixova serija Stranger Things stigla je na male ekrane 15. rujna i sa sobom donijela svježinu koju dugo nismo vidjeli u TV serijama. Ova nadnaravna drama osvojila visoke ocjene kod gledatelja i kritičara.

Originalnost jednaka popularnosti

Elementi mistike, horora, nadnaravnih bića i prošlosti čine ovu seriju originalnom. Već u pilot epizodi serije gledatelj se susretne s određenim osjećajem koji prati cijelu seriju kao i ključnim pitanjima koja nose radnju prvu sezone kao što je misteriozni nestanak 12-godišnjaka Willa Byersa.

Vrijeme radnje smješteno je u 1980. godine u izmišljenom gradu Hawkins, Indiana. Zanimljiv odabir vremena i mjesta radnje seriji daje feeling da bi to sve ipak moglo na neki način biti stvarno. Kroz prvu epizodu prikazane su sve ključne emocije kojima gledatelj dobiva sliku radnje serije kao što su strah, horor, napetost i ljubav Willovih prijatelja da ga pronađu i otkriju što mu se dogodilo.

Serija prati više povezanih radnji

Kroz seriju gledatelju su prikazane radnje više različitih likova koje se, kako se sezona bliži kraju, krenu ispreplitati. Glavna radnja odvija se između Willovih prijatelja – Mikea Wheelera (Finn Wolfhard) , Dustina Hendersona (Gaten Matarazzo) i Lucasa Sinclaira (Caleb McLaughlin) koji su SF geekovi te sami pokušavaju pronaći Willa.

Tražeći prijatelja, ova grupa dječaka pronađe djevojku kratke kose po imenu Eleven (Millie Bobby Brown), za koju će se vrlo brzo pokazati da nije toliko uobičajena. Uz njih paralelno pratimo radnju Willove majke Joyce Byers (Winona Ryder) i šerifa Jima Hoppera (David Harbour) koji zajedničkim snagama pokušavaju pronaći Willa. Šerif organizira masovnu potragu svih građana i kroz seriju počinje shvaćati da se nešto sumnjivo događa u cijelom gradu. Joyce, s druge strane, otkrije natprirodne načine za komunikaciju sa svojim sinom i otkriva da postoji još jedan svijet potpuno suprotan našem – Svijet Naopačke. 

Kroz seriju šerif Hopper i Joyce otkriju vladine prostorije koje su otkrile način da dođu to tog novo nastalog svijeta za kojeg vjeruju da se u njemu nalazi Will. Radnja prati i srednjoškolku Nancy Wheeler (Natalia Dyer) te njene ljubavne probleme između dva dečka Stevea Harringtona (Joe Keery) i Willova starijeg brata Jonahtana Byersa (Charlie Heaton).

Po čemu je Eleven posebna?

Nakon što je pobjegla iz eksperimentalnog laboratorija, u šumi su je pronašli Willovi prijatelji. Veći dio svog života provela je kao eksperiment Vlade tako da joj je vanjski svijet potpuna nepoznanica. Dječacima je otkrila svoje moći i po čemu je posebna. Ona ima mogućnost telekineze i kroz seriju je svojim moćima pomagala dječacima pronaći izgubljenoga prijatelja. Kroz seriju možemo vidjeti njezino privikavanje na vanjski svijet i te scene gledateljima omogućuju razvijanje empatije prema djevojčici zbog čega je postala glavna senzacija ove TV serije. Eleven ujedno jedina u seriji zna što se točno događa u Vladinim skrivenim laboratorijima koji su joj do nedavno bili dom.

Iščekivanje druge sezone

Prva sezona sastojala se od samo 8 epizoda. Iako kratka, gledatelji i kritičari su je ocijenili s visokim ocjenama. Trenutno se čeka druga sezona koja je najavljena za 2017. godinu.

Foto: Wikia

Komentari