Doručak – gablaj zdravo, pekaru zaboravi!

Piše
x-ica tim

Aug 27, 2019

Kava, cigarete i jutarnja užurbanost samo su neki od krivaca za jutarnje nedoručkovanje. Posljednji i jedini krivac što ne jedete doručak ste vi sami.

Nemojte biti prelijeni promijeniti naviku. Ne preskačite doručak jer je to stvarno najbitniji obrok u danu bez kojeg organizam ne starta normalno. Izbjegavajte šećer i masti, a uz lagani doručak svakako unesite dovoljnu količinu vode prije prvog konkretnog obroka.
Ako vas uhvati glad i prije kraja radnog vremena imajte spremnu voćku, npr. jabuku  koja vrhunski zateže tkivo unutar organizma, osvježava i bogata je celulozom i biljnim vlaknima koja smanjuju kolesterol. Napravite sami svoj proteinski shake kako biste imali još više energije.

Ljudi koji doručkuju rjeđe ogladne prije pauze i lakše podnose jutarnju užurbanost, bolje pamte i manje se žale na popodnevni umor. Ako pazite na režim prehrane ili započinjete dijetu, posebno je bitno doručkovati jer upravo će vam taj obrok dati snage i energije da preživite dan. Druga polovica je ionako rezervirana za konkretniji obrok koji ćete uz redovan doručak ubrzo svesti na laganije namirnice i osjećati se sito.

Izbjegavajte tešku hranu, mesne proizvode, pečeno, bijeli kruh, slatkiše, slatka peciva… Do konkretnog obroka osjećat ćete se tromo i energija će vam naglo splasnuti. Radije se potrudite da doručak bude zdrav pa si za ručak priuštite nešto konkretnije i teže. Jaje, jogurt, voće, zobene pahuljice, integralna peciva – sve su to namirnice koje se preporučuju za unos kvalitetne doze energije i za početak dobrog dana.

Na početku tjedna opskrbite se orašastim plodovima. Odaberite sebi najdraže i napravite sami svoj mix. Lješnjaci, orasi, suhe šljive, suhe marelice, sve je to zdravo i dozvoljeno, a zasitit će vas dovoljno da se ne počnete okretati po uredu u potrazi za žrtvom koja pokazuje znakove skorog odlaska do pekare. Orašasti plodovi snizit će krvni tlak, zdravi su za mozak i poboljšat će stanje imuniteta.

Imajte alternativu, nekad jedemo namirnice iz navike i u njima prestanemo uživati – u jogurt umiješajte zobene pahuljice po izboru, dodajte sušeno ili svježe voće i sve skupa izlijte u posudicu. Zob u sebi sadrži razna vlakna koja će usporiti potrošnju ugljikohidrata i smanjiti razinu šećera u organizmu. Osjećat ćete se sito i lako preživjeti kraj radnog dana i konkretniji obrok kod kuće. U zdjelicu slobodno dodajte i malo javorova sirupa koji će obrok učiniti privlačnijim, a toksini neće znati što im se dogodilo.

Sve u svemu, doručkujte zdravo i sezonski, a staru naviku slanac sim, kifla i burek tam, neka ipak ostanu negdje tam.

Foto: Elwin Schmitz, Flickr

Komentari