Idete na put? Znate li svoja prava?

Piše
Ana Leko

Mar 30, 2016

Ako putujete autobusom, vlakom, avionom ili brodom, a dogodi se neočekivana situacija poput kašnjenja, otkaza polaska ili vam je izgubljena i oštećena prtljaga, imate određena prava. Znate li koja?

Za sva prijevozna sredstva za koja kupujete kartu ne smije vam se naplatiti veća cijena zbog vaše nacionalnosti ili mjesta gdje kupujete kartu. Isto tako, za putovanja bilo kojim prijevoznim sredstvom, u slučaju kašnjenja ili otkaza putovanja imate pravo na odgovarajuće i pravovremene informacije.

Kašnjenje i otkaz putovanja

U slučaju da prijevoz kojim ste odlučili ići na putovanje kasni ili je put otkazan, imate pravo na povrat novca i, ako je potrebno, besplatno putovanje natrag do početne točke s koje ste krenuli. Isto tako, možete po sličnim uvjetima dobiti prijevoz do konačnog odredišta prvom sljedećom prilikom bez dodatnih troškova.

Dobro je znati i da imate pravo na manji ili veći obrok te smještaj, ovisno o trajanju čekanja ili u slučaju da je potrebno prenoćiti.

Izgubljena prtljaga i nesreće

Za slučaj da se dogodi prometna nesreća tijekom vašeg putovanja imate pravo na odštetu, a prijevoznik treba pružiti prvu pomoć, hranu, odjeću, prijevoz i smještaj.

Odštetu možete dobiti i u slučaju da je vaša prtljaga izgubljena ili oštećena.

Ako smatrate da se vaša prava nisu poštovala, možete se žaliti prijevozniku. Prijevoznik mora reagirati u roku od jednog mjeseca i dati konačni odgovor u roku od tri mjeseca nakon primitka žalbe.

Putnici sa smanjenom pokretljivošću

Osobe sa smanjenom pokretljivošću moraju imati jednaku mogućnost putovanja svim prijevoznim sredstvima kao i svi ostali. Također, imaju pravo na besplatnu pomoć pri ulasku u autobus, vlak, avion ili brod i u slučaju presjedanja.

Zbog smanjene pokretljivosti ne smije se uskratiti ukrcavanje osim u slučaju da je prijevozno sredstvo fizički premaleno (poput malih aviona) ili iz drugih sigurnosnih razloga. No, sve informacije o pristupačnosti prijevoznog sredstva moraju biti lako dostupne.

Za dobivanje najbolje moguće pomoći, osobe sa smanjenom pokretljivošću trebaju se dovoljno na vrijeme obratiti prijevozniku ili organizatoru putovanja kako bi se na vrijeme osigurali svi potrebni uvjeti.


Prava putnika samo u malo variraju ovisno o prijevoznom sredstvu. Sve detaljne informacije o pravima putnika u autobusu, vlaku, brodu ili avionu te prava putnika sa smanjenom pokretljivošću možete pronaći na web stranicama Vaša Europa.

Komentari