Kako i kada mediji šalju krivu moralnu, etičku poruku

Piše
x-ica tim

Oct 09, 2019

Utjecaj medija sve je veći, ali sa sobom donosi i neke negativne učinke. U nekim slučajevima mediji šalju krivu moralnu, odnosno etičku poruku.

Današnji utjecaj medija sve je veći, intenzivniji i jači. Sve što vidimo i čujemo interpretiramo u svojoj sadašnjici, a da toga najčešće nismo ni svjesni. Sadržaji medija mogu biti u svrhu zabave, obrazovanja, učenja ili razonode. Svatko od nas na televiziji, društvenim mrežama, časopisima pronalazi nešto što nas zabavlja, privlači pozornost. Često se poistovjećujemo s likovima iz serija ili filmova. Baš kao što današnji mediji imaju sve veći utjecaj u svijetu, isto tako ga imaju i na ljude.

Pixabay

Pixabay

Nasilni sadržaji potiču nasilno ponašanje

Istraživanja su pokazala da mladi kopiraju ono što vide u medijima, bile to reklame, video igre ili reality showovi. U tom slučaju na vidjelo dolaze različiti negativni učinci. Na taj način mediji predstavljaju lažnu sliku stvarnosti, bijeg od vlastite odgovornosti, iskrivljuju stvarnost, narušavaju standarde i potiču nasilje. Nasilne scene koje se redovito prikazuju na televizijskim programima, internetu i filmovima potiču slično ponašanje u svakodnevnom životu.

Snažan utjecaj medija

Naime, sve što vidimo u medijima na neki način utječe na nas. Vidimo li neku dirljivu i emotivnu priču, raznježimo se, želimo pomoći i/ili suosjećamo s glavnim akterima. To je možda i najveći pokazatelj koliko je zapravo snažan utjecaj medijskog sadržaja.

Pixabay

Pixabay

Djevojke žele izgledati kao modeli

Neki časopisi, sadržaji na društvenim mrežama, reklame, posebno one usmjerene na mlade, mogu negativno utjecati na to što mislimo o vlastitom tijelu. U većini današnjih časopisa usredotočuju se na ono što će nositi, što je u modi, kako se našminkati ili izgubiti težinu. Mnoge od tih reklama i fotografija u časopisima su digitalno manipulirane, odnosno predstavljaju nerealnu sliku tijela za koje oni smatraju da je savršeno. To prvenstveno negativno djeluje na samouvjerenost djevojaka, ali i sve više mladića.

Teško je izbjeći ovakve sadržaje, ali nikako ne smijemo dozvoliti da djeluju na naše doživljavanje sebe. Treba znati i moći razlikovati što je realno i ostvarivo. Svaki čovjek je jedinstven sa svim svojim manama i vrlinama, a sve dok volimo sebe takvi kakvi jesmo, nema potrebe da itko ili išta utječe na nas, naše ponašanje i samopouzdanje.

Komentari