Kako iznutra, tako izvana – istina kojoj se najviše opiremo

Piše
Branka Kovač

Apr 06, 2017

Sve što percipiramo u vanjskom svijetu, leži u nama. Zvuči jednostavno, no ta istina nailazi na veliki otpor. Sile nesvjesnog su moćni igrači.

Kako iznutra, tako izvana – znaju već ptice na granama. Sve što percipiramo u vanjskom svijetu, leži u nama, i sve što čuči unutar nas, vani nam se pokazuje. Zvuči jednostavno, elegantno, no kad predstavimo tu ideju kao temeljnu životnu istinu, sebi ili drugima, nailazimo na otpor.

Bojkot nesvjesnog

U trenutku kada um poželi tu istinu unijeti u sve razine našeg bića, dolazi prvi bojkot iz nesvjesnog, zemlje gdje potiskujemo stvari koje ne želimo vidjeti o sebi, a redovito viđamo na drugima. Nesvjesno vadi van iz svog arhiva zapis o nekome toliko lošem, pokvarenom, iritantnom. Ne, to ne možemo biti mi! baca protu-argument i silinom tisuću oceana umu zadaje smrtonosni udarac. Um se povlači, tiho, bojažljivo, sa svojim uvidom, s Istinom.

istina

Nisam ubojica!

Smetaju me ubojice, a ja nisam ubojica – jedan je od tipičnih odgovora na tezu da je apsolutno sve što primijećujemo naš odraz. Kao prvo, život je dug, nikad se ne zna. Kao drugo, jezik nesvjesnog je jezik simbola. Ubojice simboliziraju nasilje. Znači, vi biste bili nasilna osoba. Po svojim vlastitim kriterijima. Možda ste zaista fizički nasilni, možda ste se iz nervoze laktarili po tramvajima, možda ste svojoj mački nehotice stali na rep, možda ste u svojem unutranjem monologu psovali svima sve po spisku. Mogućnosti je bezbroj, ali radi se o nečemu što ste vi doživjeli kao nasilje, kao nešto loše. Pa ako u svojoj glavi vrtite film kako bjesnite na kolegu, a radije biste bili nježni cvjetić, da, smetat će vas nasilne osobe.

Ono izvana simbolizira ono iznutra. Detektirajte simbol i probajte ga protumačiti. Budite ustrajni, strpljivi i hrabri. Nesvjesno je jak igrač.

Potraga za Istinom

Komentari