Europski dan jezika

Piše
Petra Haleš

Sep 26, 2020

Na inicijativu Vijeća Europe, Europski dan jezika obilježava se svake godine od 26. rujna 2001. godine.

Povodom ovoga Dana, diljem Europe organiziraju se mnogobrojni događaji: aktivnosti za i s djecom, TV i radio programi, nastava jezika i konferencije. Nacionalna tijela i brojni suradnici imaju mogućnost organizirati aktivnosti kako žele. Kako bi se koordinirale aktivnosti organizirale na nacionalnoj razini, Vijeće Europe traži od država sudionica da imenuju osobu “nacionalnog povjerenika” za taj dan.

Na svijetu postoji više od 6000 jezika, a samo ih u Europi ima više od 220. Svi predstavljaju bogatstvo i raznolikost svojih kultura. Upravo je cilj Europskoga dana jezika osvijestiti važnost jezika kao jednog od najznačajnijih identiteta naroda i čovjeka.

Jezična raznolikost neizmjerno je bogatstvo, međutim globalizacija je dovela do velike zastupljenosti par dominantnih  jezika, dok mnogim drugim prijeti izumiranje. Nekolicina europskih jezika je u opasnosti od izumiranja.

Njegovanje jezične raznolikosti i čuvanje jezične baštine nije važno samo zbog promicanja kulturne različitosti i tolerancije, već i zbog opasnosti od izumiranja gotovo polovice svjetskih jezika čime bi ljudska populacija izgubila neprocjenjivo bogatstvo.

U Europskoj uniji su 24 službena jezika: bugarski, hrvatski, češki, danski, nizozemski, engleski, estonski, finski, francuski, njemački, grčki, mađarski, irski, talijanski, latvijski, litavski, malteški, poljski, portugalski, rumunjski, slovački, slovenski, španjolski i švedski.

O važnosti očuvanja vlastitog jezika govori i zaljubljenik u hrvatski jezik, pjesnik Petar Preradović koji pjeva “Rodu o jeziku”:

Po jeziku dok te bude,
I glavom će tebe biti!

Ljub’ si, rode, jezik iznad svega,
U njem živi, umiri za njega!
Po njemu si sve što jesi:
Svoje tijelo, udo svijeta,
Bus posebnog svoga cvijeta
U naroda silnoj smjesi.
Bez njega si bez imena,
Bez djedova, bez unuka.
U prošasti sjena puka,
Ubuduće niti sjena!

Komentari