Kumbhalgarh – drugi najduži zid na svijetu

Piše
Prika Vican

Mar 15, 2016

Kineski zid, sa svojom dužinom od 8.851,8 kilometara i širinom od 8 metara najveći je zid na svijetu. A znate li gdje se nalazi drugi najduži zid na svijetu? 

Zid tvrđave Kumbhalgarh ili Veliki indijski zid dugačak je više od 38 kilometara, što ga čini drugim najdužim zidom na svijetu.

Foto:

Foto: Tomas Belcik, Flickr

Ovaj zid, koji je nekada štitio tvrđavu u zapadnom dijelu planinskog lanca Aravalli, u indijskoj saveznoj državi Rajasthan, jedan je od najimpresivnijih arhitektonskih pothvata u Indiji.

Prednji dijelovi zida debeli su više od četiri metra. Unutar zidina nalazi se više od 360 hramova.

Foto:

Foto: Tomas Belcik, Flickr

S  vrha palače, vidljivi su kilometri Aravallija, a sa zida se pruža pogled na prelijepu pustinju Tar. Najširi dio zida debeo je 15 metara, a ukrašen je dekorativnim elementima koji su danas značajna turistička atrakcija.

Rana Kumbha je 1443. godine bez uspjeha pokušavao podići zid za svoje utvrđenje. Zato se obratio spiritualnom učitelju koji ga je savjetovao da ljudskom žrtvom prizove sreću u gradnji i pobijedi prepreke.

Foto:

Foto: Ramnath Bhat, Flickr

Predložio je i da se hram podigne na mjestu na kojem će žrtvi pasti glava, a zid na mjestu na koje padne ostatak tijela preminulog. Rana Kumbha dugo nije mogao naći dragovoljce za ovu zadaću, ali ubrzo se javio jedan hodočasnik i Kumbha je naredio da mu se odsiječe glava. Zato se na Hanuman Polu, glavnom ulazu tvrđave, danas nalaze svetište i hram podignuti u slavu hrabre žrtve.

Zid je nekada odvajao kraljevstva Mevar i Marvar. O neprobojnosti ovog zida govori i podatak kako je tvrđava pala samo jedanput i to kada je unutar nje nestalo čiste vode.

Iako je izgrađen u 15., a proširen u 19. stoljeću, njegova impozantnost i bogata povijest nisu ga uspjeli učiniti poznatijim. Stoga rijetki znaju za ovaj drugi najduži zid na svijetu.

Photo galerija (5 slika)

Komentari