Ususret ESI-ju posađeno 500 stabala

Piše
Kristina Jelić

Mar 14, 2016

Poznati sportaši te gradski i akademski oci zasukali su rukave i službeno započeli akciju sadnje 500 novih sadnica u okruženju Jarunskih jezera u sklopu nadolazećih Europskih sveučilišnih igara.

Jutros je na Jarunu unatoč jakom vjetru i hladnjikavom vremenu bilo vrlo živahno jer su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i predsjednik Organizacijskog odbora ESI 2016. Zrinko Čustonja zapikli lopatu i simbolično započeli sadnju 500 sadnica koja će se zasaditi u okruženju Jarunskih jezera.

Gradonačelnik Bandić i rektor Boras

Gradonačelnik Bandić i rektor Boras

Akcija sadnje stabala na RŠC Jarun pokrenuta je u sklopu organizacije Europskih sveučilišnih igara, kojima će ovog srpnja domaćini biti Zagreb i Rijeka. Svako posađeno stablo simbolično će predstavljati sveučilište koje će nastupati na Europskim sveučilišnim igrama.

Posađena stabla tako će obogatiti okoliš Jarunskih jezera na kojima će se odvijati i niz sportskih natjecanja za vrijeme ovih multi-sportskih igara, najvećih ikada održanih u Hrvatskoj.

„Svako stablo dobit će ime po jednom od velikih europskih sveučilišta koji će sudjelovati na Europskim sveučilišnim igrama, a već sada znamo da nam dolaze studenti sa Sorbonne, Oxforda, Camebridgea i sveučilišta iz više od 40 europskih zemalja.Kada takav skup akademskih građana, budućih lidera i kvalitetnih sportaša dolazi u Hrvatsku, to je velika stvar za našu zemlju i hrvatski akademski sport.“  – istaknuo je ovom prigodom Zrinko Čustonja.

Zrinko Čustonja

Predsjednik Organizacijskog odbora ESI 2016. Zrinko Čustonja

U jutrošnju akciju uključili su se i brojni poznati sportaši – predstavnici niza sportova u kojima će se studenti iz više od 300 europskih sveučilišta natjecati tijekom dva tjedna Igara na brojnim sportskim borilištima u Rijeci i Zagrebu.

Martin i Valent Sinković

Veslački dvojac Martin i Valent Sinković

Stabla su tako sadili i gimnastičar Mario Možnik te košarkaši Cibone, ujedno i službeni ambasadori Igara, a pridružili su im se i domaćini na Jarunu, veslački dvojac braća Sinković te rukometaši PPD Zagreb i rukometašice Lokomotive uz niz drugih uspješnih zagrebačkih sportaša.

Rukometaši PPD Zagreb i rukomatašice Lokomotive

Rukometaši PPD Zagreb i rukometašice Lokomotive

Sadnja stabala samo je jedna u nizu aktivnosti pokrenutih s ciljem osiguravanja bogate ostavštine koja će i nakon održavanja Europskih sveučilišnih igara koristiti prije svega studentima i sportašima, ali i čitavoj zajednici. Nove sadnice stabala krasit će jugozapadni dio velikog jezera te će tako dodatno pridonijeti oplemenjivanju flore i faune, ali i za brojne generacije ostati trajna uspomena na Europske sveučilišne igre 2016.

Komentari