Akcija pošumljavanja Parka prirode Medvednica

Piše
Kristina Jelić

Mar 10, 2016

WWF poziva stanovnike Zagreba i okolice koji vole planinarenje, svjež zrak i prirodu da se odazovu akciji pošumljavanja Parka prirode Medvednica koju organiziraju povodom desetog, jubilarnog Sata za planet Zemlju.

Svjetski fond za zaštitu prirode – WWF (World Wildlife Fund) je najveća volonterska akcija na svijetu koja će u subotu, 19. ožujka, ponovno  zamračiti brojne svjetske gradove, ali i organizirati akcije za promjenu klimatskih promjena, poput ove u PP Medvednica. Akcija će započeti u PP Medvednica s početkom u 10 sati s mjestom susreta na Donjoj stanici žičare.

Protekla 2015. godina pamtit će se, prema službenim meteorološkim podacima, kao najtoplija u povijesti, a zadnjih nekoliko godina područje Parka prirode Medvednica poharalo je osam oluja i jedan ledolom koji su nanijeli veliku štetu šumskom ekosustavu, posebno na južnoj strani središnjeg dijela Medvednice.

Izvaljeno je preko 50.000 metara kubnih drvne mase, otvorena su brojna manja klizišta a oštećena je i infrastruktura za posjetitelje. To nam dokazuje prisutnost klimatskih promjena i na našim područjima, pa smo se ove godine u Sat za planet Zemlju uključili ne samo gašenjem rasvjete na Medvedgradu, već i akcijom pošumljavanja jednog hektra područja u zoni Bliznec“, izjavila je ravnateljica PP Medvednica Snježana Malić-Limari.

matrix-434036_1920

Kupnju 5000 sadnica i sadnju jednog hektra sljemenske šume omogućila je IKEA Hrvatska, globalni partner WWF-a, ne samo u borbi protiv klimatskih promjena već i u očuvanju šuma.

WWF Satom za planet Zemlju već deset godina potiče građane da se ujedine u borbi protiv klimatskih promjena. Uz simbolično gašenje svjetla tijekom samog Sata, WWF poziva građane da doniraju svoje Facebook profile i promjenom profilne fotografije prijateljima daju do znanja da žele promijeniti klimatske promjene. Ta se izmjena lako može napraviti slijedeći upute s internetske stranice earthhour.org.

WWF poziva sve hrvatske gradove, tvrtke i stanovništvo da 19. ožujka u 20:30 sati ugase svjetla.

Nakon prošlogodišnjih 56, WWF vjeruje da će se ove godine akciji pridružiti još veći broj hrvatskih gradova i isključiti javnu i dekorativnu rasvjetu svojih amblema. Dubrovačke gradske zidine, Zagrebačka katedrala, južno pročelje Dioklecijanove palače sa splitskom rivom i pulska Arena te će večeri svakako biti u mraku, uz bok Eiffelovom tornju, rimskom Coloseumu, egipatskim piramidama i brojnim svjetskim kulturnim simbolima.

Članak u cijelosti pročitajte na ZG Express.

Komentari