Sindrom kompjuterskog vida i kako si pomoći

Piše
Kristina Jelić

Mar 20, 2016

Provodite li više od tri sata dnevno ispred ekrana elektroničkih naprava, vjerojatno imate sindrom kompjuterskog vida. Saznaj koji su njegovi simptomi i kako si pomoći ako patiš od ovog učestalog sindroma.

Simptomi sindroma kompjuterskog vida su glavobolje, zamagljen vid, bolovi u vratu, umor, zamor očiju, suhe i nadražene oči te problemi u ponovnom fokusiranju pogleda. Kako biste se riješili tih simptoma, naučite pravilno raditi za kompjuterom i vježbajte pomoću tehnike 20/5/20.

U šest koraka naučite kako pravilno raditi za kompjuterom

1. Pravilno postavite radni stol.

Postavite ga na mjesto odakle možete vidjeti najudaljeniju točku prostorije. Također, računalo nemojte postavljati pored prozora jer prejako vanjsko svjetlo uzrokuje stres za oči.

2. Mijenjajte fokus.

Postoji jedna vježba “10-3-10” koju bi trebali neumorno ponavljati. Nakon svakih 10 minuta pogledajte u udaljeni predmet koji se nalazi na najmanje 3 metra od vas. Držite pogled na tome predmetu 10 sekundi, pravilno dišući i trepćući.

3. Nemojte raditi za računalom u mraku. 

Prostorija u kojoj radite uvijek mora biti dobro osvijetljena. Ako radite za kompjuterom u mraku, to šteti vašem perifernom vidu.

4. Ne smije biti odsjaja na monitoru. 

Pokušajte eliminirati reflektiranu svjetlost. Odsjaj je jak izvor svjetlosti koji se reflektira od ekrana kompjutera, a zbog njega se naše tijelo nesvjesno pomiče kako bi ga oči izbjegle i tako dolazi do iskrivljenja kralježnice i nepravilnog držanja.

silence-390331_1920

5. Pravilno trepćite. 

Zdravo oko normalnoga očnog tlaka, trepće 10-12 puta u minuti, otprilike svakih 5 sekundi. Kada ne trepćete dovoljno, oko se napreže, oči se suše i brzo se zamore. Pokušajte to izbjegavati.

6. Lagana vježba treptanja.

Lagano i brzo trepćite 20 puta, bez stiskanja očnih kapaka. Lice vam mora biti opušteno. Nakon što trepnete 20 puta, zatvorite oči i odmorite se nekoliko trenutaka.

Postoji i pravilo 20/5/20 koje će vam pomoći da se riješite kompjuterskog vida.

  • svakih 20 minuta skrenite pogled s ekrana, fokusirajući pogled na nešto udaljeno nekih 5-6 metara na barem 20 sekundi.
  • koristeći te kratke pauze, ustanite, rastegnite se i kružite ramenima. To će smanjiti stres na vaš vrat, leđa i ramena.
  • u drugim pauzama popijte dovoljno tekućine koja će spriječiti dehidraciju organizma, a samim time i nadraženost te crvenilo očiju.
  • trepćite što ćešće, jer ono pomaže da vaše oči ostanu dovoljno vlažne i svježe. Najlakše je da si na rub računala nalijepite malu porukicu trepći, blinkaj kao podsjetnik.
  • postoji nekoliko kompjuterskih programa koji će vam služiti kako reminder na pravilo 20/5/20 ili si jednostavno programirajte mobitel. :)

Izvor:  24 sata

Komentari