Potpisani ugovori za sufinanciranje studentskih domova

Piše
Ana Leko

Mar 09, 2016

Jučer su u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU svečano potpisani prvi ugovori iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za sufinancijanje obnove studentskih domova u Zagrebu i Osijeku.

Riječ je o ugovorima za dodjelu bespovratnih sredstava za rekonstrukciju građevina, infrastrukture i okoliša unutar studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno, ukupne vrijednosti od 219 990 000 kuna i rekonstrukciju zgrade studentskog doma u Osijeku u vrijednosti od 13 510 000 kuna.

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj kod oba će se ugovora dodijeliti 85 % iznosa, a 15 % iznosa čine nacionalna sredstva.

Na potpisivanju ovih ugovora sve okupljene pozdravili su Nataša Mikuš Žigman, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, prof. dr. sc. Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta te Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Svečanom potpisivanju ugovora sa Sveučilišta u Zagrebu nazočili su rektor prof. dr. sc. Damir Boras i prorektor prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga te rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Željko Turkalj, s prorektorima. Rektor Boras je, između ostaloga, zahvalio svima koji su pomogli da se ovaj projekt ostvari i istaknuo kako je glavni cilj približiti se standardu zemalja Europske unije, odnosno povećati kvalitetu života zagrebačkih studenata.

Natječaj Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskoga smještaja za studente u nepovoljnom položaju, koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije usmjeren je prvenstveno na podršku javnim visokim učilištima za proširenje i poboljšanje smještajnih kapaciteta za studente s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju.

Rekonstrukcijom postojećih studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno u Zagrebu stvorit će se uvjeti europskoga standarda studentskoga stanovanja, humanog života i boravka studenata za vrijeme studiranja, posebno za kategorije studenata lošijega imovinskog stanja, studenata s invaliditetom, znanstvenih novaka, te studenata na međunarodnoj razmjeni.

Natječaj u okviru kojega su dodijeljeni ovi ugovori bit će otvoren do 30. lipnja 2020. tako da se proces nastavlja i uskoro se očekuje potpisivanje novih ugovora za ostala visoka učilišta.

Izvor: Sveučilište u Zagrebu

Komentari