Na današnji dan rođena je Whitney Houston

Piše
Mateo Galić

Aug 09, 2018

Na današnji dan, 09. kolovoza 1963. godine, u New Jeresyu, rođena je američka pjevačica i glumica Whitney Elizabeth Houston.

Nakon što je kratko radila kao model i glumica, Houston je 198. izdala svoj prvi album, “Whitney Houston”, koji je postao najprodavaniji nastupni album neke pjevačice. Njen drugi studijski album, “Whitney” iz 1987. postao je prvi album neke pjevačice koji je debitirao na broju jedan Billboardove ljestvice albuma. Njen je uspjeh otvorio vrata uspjeha i drugim afroameričkim pjevačicama.

2

Nakon udaje za pjevača Bobbya Browna, Houston se pojavila u svojoj prvoj glavnoj ulozi u filmu Tjelohranitelj, gdje je nastupila uz tada megapopularnog Kevina Costnera. Album s glazbom iz filma osvojio je 1994. Grammyja za album godine te postao najprodavaniji soundtrack svih vremena. Naslovna pjesma, “I Will Always Love You”, jedan je od najprodavanijih singlova u povijesti glazbe.


Houston je snimila i filmove Waiting to Exhale, te Propovjednikova supruga. Nakon izlaska četvrtog studijskog albuma My Love Is Your Love 19898., obnovila je svoj ugovor s izdavačkom kućom Arista Records za rekordnih 100 milijuna dolara. Njen peti studijski album, Just Whitney, izašao je 2002. Problematični brak s Bobbyjem Brownom okončan je 2007.

Tijekom karijere osvojila je šest nagrada Grammy. Izdala je sedam studijskih albuma, prodala oko 170 milijuna CD-ova, singlova i video snimaka. Imala je čak 11 pjesama na broju jedan Billboardove ljestvice. Poznata je kao “Glas” (“The Voice”) zbog “moćnog pop-gospel vokala”. Časopis Rolling Stone ju je svrstao na listu “100 najvećih pjevača svih vremena”.

Whitney Houston nađena je mrtva u sobi na četvrtom katu hotela Beverly Hilton u Beverly Hillsu, uoči dodjele nagrade Grammy, u istom hotelu gdje je održavana godišnja zabava uoči tog događaja, na kojoj je trebala nastupiti. Liječnici kažu da je smrt bila posljedica zlouporabe kokaina i bolesti srca.

26. srpnja 2015. nova tragedija u obitelji Whitney Houston. Bobbi Kristina Brown, kći Whitney Houston i Bobbyja Browna, preminula je u hospiciju u Atlanti gdje ju je obitelj smjestila sredinom lipnja. Kći preminule pjevačice bila je šest mjeseci u komi nakon što je nađena bez svijesti u kadi u svom domu u Rosswellu.

Izvor: Wikipedija

Komentari