Na današnji dan umrla je Marilyn Monroe

Piše
Petra Haleš

Aug 05, 2018

Na današnji dan, 08. kolovoza 1962. godine, u Brentwoodu, Los Angeles, umrla je američka filmska glumica Norma Jeane Mortenson, poznatija kao Marilyn Monroe.

Marilyn Monroe bila je američka filmska glumica, pjevačica, model i pop-ikona, svojedobno i dobitnica Zlatnog globusa za najbolju glavnu glumicu. Bila je poznata po svojim komičarskim vještinama pa je postala jedna od najvećih filmskih zvijezda pedesetih i ranih šezdesetih godina 20. stoljeća, te kulturna i modna ikona. Potkraj karijere okrenula se ozbiljnijim ulogama. Međutim, tada se suočavala s razočaranjima u karijeri i osobnom životu. Njezina smrt bila je predmet raznih špekulacija i teorija urota.

marilyn-monroe-402037_1280

Marilyn Monroe rođena je 1. lipnja 1926. u Los Angelesu kao Norma Jeane Mortenson u sirotištu okružne bolnice u Los Angelesu. Njezina ju je baka, Della Monroe Grainger, krstila pod imenom Norma Jean Baker. Dana 23. veljače 1956. promijenila je ime u Marilyn Monroe.

Tijekom Drugog svjetskog rata Marilyn je počela raditi u tvornici Radioplane Company (čiji je vlasnik bio holivudski glumac Reginald Denny) gdje su se bojali dijelovi aviona i pregledavali padobrani.

44

Vojni fotograf David Conover pregledavao je lokalne tvornice, fotografirajući za članak u časopisu YANK o ženama koje pridonose ratnim naporima. Marilyn je odmah uočio kao potencijalni model, a ubrzo je potpisala za agenciju za modele, The Blue Book. Ubrzo nakon potpisivanja za agenciju, Monroe je skratila kosu, izravnala je i obojila u zlatno plavu boju.

77

Postala je jedna od najuspješnijih modela agencije, pojavljujući se na desecima naslovnica raznih časopisa. 1946. godine primjetio ju je lovac na talente Ben Lyon. Dogovorio joj je audiciju u 20th Century Foxu. Ponuđen joj je standardni šestomjesečni ugovor uz početnu plaću od 125 dolara tjedno.

Lyon joj je predložio da uzme umjetničko ime Marilyn (po Marilyn Miller), budući da Norma Jeane nije bilo toliko komercijalno. Za prezime je uzela majčino djevojačko prezime. Tako je 21-godišnja Norma Jeane Baker postala Marilyn Monroe.

Tijekom svojih prvih šest mjeseci u Foxu, Monroe nije dobivala angažman, ali je Fox produžio ugovor, a nastupila je u manjim ulogama u filmovima Scudda Hoo! Scudda Hay! i Opasne godine, oba iz 1947.

1948. nastupila je u mjuziklu Columbia Picturesa, Ladies of the Chorus, ali niskobudžetni fim nije ostvario veći uspjeh, a Monroe je opet dobila otkaz. Tada je upoznala jednog od najboljih holivudskih agenata, Johnnyja Hydea, koji joj je sredio novi ugovor s Foxom nakon što ju je MGM odbio.

47Fox joj je 1952. konačno dao glavnu ulogu u filmu Don’t Brother to Knock, u kojem je portretirala poremećenu dadilju koja napada djecu koju čuva. Izvedba u tom filmu uzima se kao jedna od njezinih najboljih u karijeri.

U to vrijeme počele su kružiti fotografije gole Monroe, koje je snimio fotograf Tom Kelley kad je ona tražila posao. Slike je kupio Hugh Hefner, a u prosincu 1953. pojavila se u prvom izdanju Playboya.

14. rujna 1954. snimila je sada već kultnu scenu u kojoj joj vjetar diže haljinu za film Sedam godina vjernosti u njujorškom kazalištu Trans-Lux. Svaki put kad bi se haljina digla, publika bi podivljala.

Tijekom karijere snimila je preko dvadeset filmova za koje je dobila mnogobrojne nagrade.

Monroein zadnji dom bio je u Brentwoodu u Los Angelesu. Spremačica ju je našla mrtvu 05. kolovoza 1962. godine. Objavljeno je kako je uzrok smrti bilo predoziranje tabletama za spavanje. Ostala su pitanja o okolnostima i o tome koliko je vremena prošlo kad ju je spremačica našla. Osim toga, postoje neke teorije zavjere koje govore kako su za njezinu smrt odgovorni John i Robert Kennedy.

08. kolovoza 1962. Monroe je pokopana u kripti u groblju Westwood Village Memorial Park u Los Angelesu.

Bila je i ostala jedna od najlegendarnijih ličnosti 20. stoljeća i prototip holivudske filmske zvijezde.

Izvor/Foto: Wikipedija

Komentari