Najčešće nuspojave nakon druge doze cjepiva

Piše
x-ica tim

svibnja 01, 2021

Stručnjaci navode da bi se nakon druge doze cjepiva protiv covida-19 mogle javiti jače nuspojave. No, ove nuspojave uglavnom prolaze same od sebe nakon 48 sati nakon cijepljenja. Najčešće nuspojave uključuju umor, bol u rukama i vrućicu.

Neke osobe su izvijestile da su se nakon druge doze cjepiva pojavile nuspojave poput vrućice, umora, glavobolje i boli na mjestu uboda. No, nuspojave zapravo mogu biti dobra znak. Naime, ove uobičajene nuspojave mogu biti znak da cjepivo djeluje i da se počinje graditi imunološki odgovor.

“Kada ste bolesni ili imate temperaturu, to je obično znak da vaše tijelo reagira. Obično je riječ o kratkotrajnoj pojavi”, navodi dr. Debra Powell, šefica zaraznih bolesti u Tower Healthu u Pennsylvaniji.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u SAD-u je iskorišteno više od 55 milijuna doza cjepiva, a oko 15 milijuna osoba je primilo obje doze cjepiva. Pfizerovo i Modernino cjepivo su mRNA cjepiva koja aktiviraju imunološki sustav tako da identificiraju vrstu proteina koja se nalazi u virusu koji uzrokuje covid-19.

“Prva doza cjepiva uči vaše tijelo kako da reagira na virus”, objasnila je Powell te je dodala da bi odgovor imunološkog sustava mogao biti nešto izraženiji nakon druge doze cjepiva.

Očekivane nuspojave

Dr. Sharon Nachman, šefica u dječjoj bolnici Stony Brook u New Yorku, kazala je da bi se nuspojave u većoj mjeri mogle javiti nakon dvije doze cjepiva.

“To vidimo i kod cjepiva protiv tetanusa, kao i kod ostalih često korištenih cjepiva za odrasle. No, bilo je i slučajeva kada su se nuspojave javile nakon prve doze, a nakon druge doze nije bilo nikakvih nuspojava”, kazala je Nachman za Healthline.

Foto: Pixabay

Izvor: n1info

Komentari