Projekt udruge Meritokrat – “Mijenjajmo znanjem”

Piše
Petra Haleš

Apr 27, 2021

Posljednjih tjedana pitanje slobode govora odnosno njezinog ograničavanja vrlo je aktualna tema u hrvatskoj javnosti. Tako smo neki dan mogli svjedočiti donošenju presude  Europskog suda za ljudska prava u slučaju verbalnoj nasilja nad učenikom u jednoj hrvatskoj srednjoj školi.

Učenik je bio izložen uvredama od strane svog profesora matematike koji ga ja nazivao „moronom, idiotom, budalom i seljačinom“, čime mu je prouzrokovao teške psihičke posljedice. Njegova obitelj pokušala je pronaći zaštitu svojih prava pred različitim institucijama u Hrvatskoj, međutim njihovi pokušaji bili su bezuspješni. Nakon što su iscrpili sva domaća pravna sredstva, obratili su se Europskom sudu za ljudska prava koji je zaključio kako su vlasti Republike Hrvatske propustile adekvatno reagirati u ovom slučaju, čime je učeniku povrijeđeno pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života, te mu treba isplatiti naknadu štete u iznosu od 7500 eura.

Zadnjih godina pitanje što se može smatrati govorom mržnje sve je učestalije, pronalazak adekvatnog balansa između ograničavanja slobode govora i suzbijanja govora mržnje postaje sve teže.

Upravo zato, u sklopu studentske udruge Meritokrat s Pravnog fakulteta u Zagrebu, u suradnji s Prvom gimnazijom u Zagrebu i profesoricom Zlatom Paštar provedene su interaktivne radionice na temu „Sloboda govora i govor mržnje u 21. st“.

S učenicima četvrtih razreda razgovarali smo o tome što za njih znači sloboda, ima li ona granice te što za njih predstavlja govor mržnje. Učenici su pokazali izniman interes za ove teme, izražavali su svoje mišljenje te kritički promišljali o problemima okružuju sve nas.  S obzirom da su upravo mladi ljudi najveći korisnici društvenih mreža, edukacija o ovim temama vrlo je važna i može biti svojevrsni preventivni mehanizam u suzbijanju negativnih pojava u našem društvu.

Ovim i sličnim projektima udruga Meritokrat daje svoj doprinos poticanju društvenih promjena i izgradnji boljeg društva.

Više o udruzi Meritokrat i njenim projektima možete pronaći na webu i društvenim mrežama.

Komentari