Geodetski fakultet pomaže u obnovi nakon potresa

Piše
Vedran Mikulić

svibnja 01, 2021

Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu prvo je u roku od 24 sata od potresa izradio digitalne orto-foto karte potresnog područja, a sada 3D modelima kulturne baštine pomažu restauratorima u obnovi nakon potresa.

Potvrđuju time da uloga fakulteta, kao i cijele akademske zajednice, nije samo edukacija studenata i znanstvena djelatnost, već i transfer najsuvremenijih znanja i tehnologija u domaću stručnu praksu.
Nakon razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, podsjetimo, geodetskim mjerenjima je utvrđeno da su se Petrinja i Sisak pomaknuli do 86 cm, a područje Gline imalo je visinski pomak tj. spuštanje tla za 10 cm.

 Interaktivna karta “Potres 2020” i aplikacija “Oton” za pomoć potresom pogođenim područjima

Nadalje, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, obavljena su snimanja zgrada kulturne baštine koje su stradale u potresu najsuvremenijim metodama 3D laserskog skeniranja i fotogrametrije. Sve to je bilo u cilju potrebe provedbe popisa štete na nepokretnim kulturnim dobrima prouzročenim potresom, i napravljena je, tvrde, izvrsna podloga za daljnju razradu projektne dokumentacije koja vodi prema cjelovitoj obnovi te također kao osnova služi za povlačenje sredstava iz fonda solidarnosti i izradu kvalitetnih projekata sanacije.

Snimanja su izvršena i u Zagrebu, poglavito na najznačajnijim zgradama poput Katedrale, Umjetničkog paviljona i Mirogoja, i kako navodi izv. prof. dr. sc. Almin Đapo, dekan Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, želja je bila odmah utvrditi stanje kulturnih zgrada i njihovih oštećenja “kako bi se moglo pristupiti njihovoj obnovi, odnosno izradi planova sanacije”.

Više o ovome podvigu Geodetskog fakulteta pročitajte ovdje.

Komentari