O mom faksu – FPZG

Piše
Ana Leko

Aug 12, 2015

Studentica Fakulteta političkih znanosti Irena Domitrović ispričala nam je kako je studirati na njezinom faksu, koji su izazovi, kakve udruge postoje i koje mogućnosti joj se pružaju nakon diplome.

Dvadesetjednogodišnja Irena upravo je završila preddiplomski studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Zamolili smo je da nam odgovori na nekoliko pitanja vezanih uz faks i studiranje.

Nekoliko riječi o fakultetu

Studirati na FPZG-u

FPZG nije osobito težak fakultet, ali se tu i tamo nađe neki teži kolegij. Sve u svemu, ništa što malo grijanja stolca ne može riješiti kroz par tjedana. Irena Domitrović - FPZGŠto se samog fakulteta tiče, onome tko ga je upisao jer nije znao što bi drugo bit će jako dosadno, ali onima koji zaista vole novinarstvo s malo politologije bit će super.

Izazovi, najteži kolegiji, praktikumi

Najteži kolegiji bili su na prvoj godini, čemu je pridonio i stres zbog samog upisa na fakultet. Još se nismo ni snašli kako spada već smo imali kolokvije, seminare i hrpu literature pa nas je dosta moralo izlaziti na neke rokove više puta, ali sve u svemu ništa strašno. Ako bih morala izdvojiti jedan težak kolegij, to bi onda bila Komunikologija.

Što se prakse tiče, ona je super – i na fakultetu i izvan njega. Nije teško, zanimljivo je i osoba može dobiti jako puno znanja koje se kroz knjige ne može prenijeti.

Prednosti FPZG-a

Prednost studija novinarstva je upravo praksa. Od prvog dana studenti mogu doći u naše novine Global, Radio ili Televiziju Student i okušati se u pravom novinarstvu. U svim tim medijima rade vrsni studenti, profesori su otvoreni za suradnju i pomoć i zapravo ondje najviše toga i naučimo.

Smjerovi na FPZG-u

Na novinarstvu se na trećoj godini biraju dva od pet smjerova – tisak, radio, televizija, novi mediji i odnosi s javnošću. Svaki od njih pruža i neki oblik prakse.

Studentska udruga Publius

jedan od najvažnijih ciljeva udruge je promoviranje aktivnog studiranja

Studentske udruge na FPZG-u

Imamo nekoliko manjih udruga koje marljivo rade na organiziranju raznih gostujućih predavanja. Na ta predavanja dovode zanimljive goste, održavaju se žustre debate i ostvaruju sjajni kontakti.

S druge strane imamo i Klub studenata FPZG-a.

Projekti, radionice i dodatne aktivnosti

Stalno se javljaju nove ideje i novi projekti, za svakoga imamo ponešto. Ako slučajno nemamo, studenti se lako organiziraju i u tren oka pokrenu novi projekt, nove radionice. Dosta je dinamično i zanimljivo po tom pitanju.

Osobni plan

Želje i planovi nakon studija

Definitivno želim ostati u struci, iako još nisam sigurna na kojem području. Podjednako me zanimaju novinarstvo i odnosi s javnošću, tako da ću o smjeru morat još neko vrijeme razmišljati.

Prijedlozi i savjeti za brucoše

Ako netko zaista voli novinarstvo i ako zna prepoznati važnost u moru informacija, onda je ovaj fakultet skrojen za njega.

Savjetovala bih da se ne zaletavaju s odlukama, da ne upisuju novinarstvo ili bilo koji drugi fakultet, samo zato što misle da bi to trebali upisati ili im je netko drugi to rekao. Mnogo je kolega s mog fakulteta to učinilo i nakon godinu, dvije su shvatili da to nije za njih. Treba voljeti ono što radiš da bi to dobro radio.  Fakulteti su i onako krcati ljudima koji su to upisali jer nisu znali što bi.

Uspješne studentica novinarstva na Fakultetu političkih znanosti je i Matina Tenžera o čijoj smo kreativnosti i svestranosti već pisali, a u studentskom časopisu Global volontira Valentina Pankasz, koja novinarstvo studira na Vernu. Pročitajte intervjue s njima i dodatno se informirajte.

Korisne i zanimljive informacije

Fakultet političkih znanosti nalazi se u Lepušićevoj 6 u Zagrebu. To je najstarija znanstvena institucija s područja političke znanosti u ovom dijelu Europe i jedini studij političkih znanosti u Republici Hrvatskoj. FPZG je utemeljen 23. veljače 1962. godine, a krajem te godine započela je nastava na studiju politologije.

Na FPZG-u postoje dva preddiplomska sveučilišna studija: studij politologije u trajanju 4 godine i studij novinarstva koji traje 3 godine. Završetkom ovih studija stječe se titula Baccalaureus politologije odnosno Baccalaureus novinarstva.

Diplomski studiji su također s područja politologije i novinarstva nakon čega se stječe titula magistra struke. Trajanje diplomskog studija politologije je 1 godina, dok diplomski studij novinarstva traje 2 akademske godine. Diplomski studij na engleskom jeziku Master of European Studies traje 1 godinu.

Fakultet političkih znanosti ima doktorske studije Komparativna politika i Politologija u trajanju od 3 godine.

Poslijediplomski specijalistički studiji traju jednu akademsku godinu, odnosno dva semestra.

Kontakti

Centrala – 01 4643 000

e-mail – dekanat@fpzg.hr

Radno vrijeme referade: od 8 do 16 sati

Radno vrijeme referade za studente fakulteta: od 10:30 do 12:30

Studentska služba Fakulteta političkih znanosti:

Ivanka Štivičić, dipl. pol., voditeljica

e-mail: istivicic@fpzg.hr

tel: 01/ 464 2120

Suzana Šikutin, dipl. nov.

e-mail: ssikutin@fpzg.hr

tel: 01/ 464 2001

Referentica za strane studente:

Ivana Crnica, bacc. nov.

e-mail: icrnica@fpzg.hr

tel: 01/ 464 2001

Referentica za poslijediplomske studije:

Irena Raspor, upr. pravnik,

e-mail: iraspor@fpzg.hr

tel: 01/ 464 2001

Komentari