Ostajete li vi s nama u Hrvatskoj?

Piše
Petra Haleš

Nov 17, 2017

Svjetski savez mladih Hrvatska organizira  konferenciju  “Mi ostajemo u Hrvatskoj”. Konferencija se održava u Zagrebu od 20. do 24. studenog 2017.

Konferenciija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Cilj konferencije je susret mladih s donositeljima odluka, predstavnicima akademske zajednice i civilnog društva kako bi raspravljali o gorućem pitanju  hrvatskoga društva – odlasku mladih iz Hrvatske.   Otvarenje radnih mjesta, samozapošljavanje i promjena Nacionalnog programa za mlade, neke su od glavnih tema konferencije koja će dati smjernice za rješavanje problema iseljavanja.

Uspješni doktori znanosti, poduzetnici i studenti otvoriti će prvi dan konferencije događajem Suprotiva Govori. Teme motivacijskih govora,  poput vlastitog uspjehu, osobnog i profesionalnog razvoja u inozemstvu i Hrvatskoj te razlog zbog kojeg su oni odlučili ostati u Hrvatskoj, imaju za cilj potaknuti mlade na izvrsnost, poduzetnost i ostanak u Hrvatskoj.

Okrugli stol naziva Mladi danas za sutra održava se u utorak i na njemu sudjeluju: predstavnica Ministarstva za Demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – gospođa Vanja Glogovac, predstavnik Ministarstva zdravstva – gospodin Tomislav Dulibić, gospođa Ivana Ninčević – Lesandrić, saborska zastupnica, pri Saborskom odboru za obitelj mlade i sport – gospođa dr. med. Željka Josić. Na okruglom stolu biti će predstavljeni rezultati istraživanja u sklopu projekta Suprotiva i prijedlozi mjera za poboljšanje položaja mladih u Hrvatskoj.

Treći dan konferencije održati  će se tribina pod nazivom Hrvatska među nama na kojoj će sudjelovati Rene Medvešek, glumac, redatelj i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti, Maja Hrgović, književnica i pokretačica portala Arteist i dr. Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti, kustos i muzeolog. Tribina želi omogućiti mladima da razgovaraju s uspješnim umjetnicima, kulturnim poduzetnicima i kulturnim djelatnicima te da zajedno razmotre ne samo kratkoročna rješenja, nego i cjelovitu kulturnu viziju Hrvatske.

Za kraj SSMH predlaže poduzetništvo kao rješenje nezaposlenosti i to kroz četiri područja poduzetništva: OPG, IT, uspješne žene u poduzetništvu i hobi kao posao. „Premda u razvijenim zemljama vlada trend privatnog poduzetništva, u Hrvatskoj mladi još uvijek „čekaju da ih netko zaposli“. Ovim business dateom upoznat ćemo mlade s osnovama poduzetništva te im dati smjernice prvih koraka pri samozapošljavanju. Cilj nam je osvijestiti i ohrabriti mlade te im pružiti priliku  da upoznaju samozapošljavanje kao posao budućnosti“ – javljaju iz Svjetskog saveza mladih Hrvatska. Neki od osmero sudionika su Goran Vrabec, direktor Volim ljuto, Tomislav Perko, putopisac, Ivona Zgrabljić, direktorica tvrtke „Edukator kreator“ te Dragana Gučanin, direktorica i-Ways. Mladi će imati priliku informirati se o tome što je Plavi ured i Razvojna agencija Zagreb. Ostale sudionike možete doći poslušati u četvrtak 23.11.

PROGRAM KONFERENCIJE:

20.11. Ponedjeljak

SUPROTIVA Govori

  • Mala scena, Medveščak 2, u 19 sati

21.11. Utorak

Okrugli stol: Mladi danas za sutra

  • Aula Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, u 18 sati

22.11. Srijeda

Tribina: Hrvatska među nama

– Hrvatski školski muzej, Trg Republike Hrvatske 4, u 19 sati

23.11. Četvrtak

Business date: Uzmi stvar u svoje ruke!

– Tehnološki park Zagreb, Velesajam, paviljon 12, 1. kat, u 18 sati

  1. 11. Petak

Proslava pet godina udruge SSMH

  • Etnografski muzej, u 20 sati

#Svjetski savez mladih Hrvatska podružnica je World Youth Alliance, međunarodne nevladine organizacije koja broji preko milijun mladih iz cijelog svijeta, a djeluje s ciljem promicanja neotuđiva dostojanstva ljudske osobe, solidarnosti i kulture života kroz edukaciju zagovaranje i kulturu. SSMH je dokaz da se mladi različitih rasa, kultura, religija i socijalnih pozadina mogu složiti oko temeljnih ljudskih vrednota. Nemjerljiva vrijednost potencijala svake ljudske osobe ono je što mladi iz SSMH-a žele staviti iznad svake druge društvene funkcije ili ekonomske računice.

Komentari