Peticija studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu

Piše
Petra Haleš

Nov 20, 2020

U vrijeme kada cijeli svijet treba najviše brinuti za svoje zdravlje, te zdravlje svojih bližnjih, studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu imaju nažalost druge probleme, jer moraju brinuti za pravedno i neometano obrazovanje.

Naime, u manje od 24 sata više od 1250 studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu potpisalo je peticiju u kojoj žele usvajanje preporuke rektora Sveučilišta u Splitu, Dragana Ljutića vezanu uz izvođenje provjera znanja. Istu preporuku je uprava Ekonomskog fakulteta odbila, te postavila nemoguće i nepravedne uvjete studiranja za svoje studente.

Jučer je na stranicama Ekonomskog fakulteta objavljen kalendar polaganja kolokvija/provjera znanja, gdje je vidljivo kako svi studenti imaju 5 do 6 dana za polaganje 5 do 7 kolokvija. Time su studenti čiji opus gradiva nije jednostavan, prisiljeni svakog dana polagati novi predmet, a neki od njih polagati i više kolokvija iz različitih kolegija u jednom danu.

O apsurdnosti i nepravednosti odluke Ekonomskog fakulteta govori i činjenica kako je Rektor Sveučilišta u Splitu, Dragan Ljutić, u četvrtak 19.11.2020. objavio preporuku u kojoj savjetuje i moli uprave fakulteta da se studentima ograniči broj kolokvija na maksimalno dva u jednom tjednu nastave. Navedenu preporuku uprava Ekonomskog fakulteta ne samo da nije prihvatila, već su postavili 3 puta više kolokvija od predloženog.

Kako studenti već dva mjeseca nemaju svoje predstavnike u tijelima fakulteta koja su upravo ovu odluku i donijela, za mišljenje studenata do danas nitko nije ni pitao.

Obzirom da je mandat posljednjeg saziva studentskog zbora istekao, zajedno s kolegicom Jagodom Antunović sam započeo s prikupljanjem studenata koji se ne slažu s odlukom fakulteta, te žele usvajanje preporuke Rektora. U manje od 24 sata prikupljeno je više 1200 potpisa odnosno više od polovice studenata koji studiraju na Ekonomskog fakultetu, a koji žele usvajanje preporuke Rektora. Navedene brojke nikako ne smije proći nezapaženo.

Studenti ne traže snižavanje kriterija za polaganje predmeta niti odgodu istih za nekoliko tjedana, već samo  pošten i ravnopravan način studiranja, kakav je omogućen na svim drugim sastavnicama Sveučilišta u Splitu. Studenti žele mogućnost pripreme za pristupanje provjeri znanja, što nikako nije moguće s pisanjem minimalno jedne provjere znanja u danu. Posebice u trenutnim uvjetima studiranja, života, ali i epidemiološkim situacijama.

Samo produžavanje vremena polaganja kolokvija/provjera znanja za svega nekoliko dana bi omogućila studentima adekvatnu pripremu za provjere, što ranije nije bilo u potpunosti moguće zbog raznih dodatnih zadataka koje van samog predavanja moraju učiniti kako bi uopće mogli pristupiti provjeri. Također, postavlja se pitanje zakidanja studenata koji se nalaze u samoizolaciji ili su trenutno zaraženi. Zbog svog zdravstvenog stanja neki neće imati jednaka prava kao i drugi studenti.

Od početka pandemije COVID-19 studenti nemaju nikakvu dodatnu financijsku pomoć, kao niti mogućnost za normalnim radom kako bi si pokrili troškove studiranja uslijed iznimno malog broja otvorenih oglasa za zapošljavanje studenata. Studenti smatraju kako je svladavanje zahtjevnog gradiva fakultetskih kolegija putem različitih online platformi bilo više nego dovoljno za stvaranje velikog pritiska i stresa, te napominju kako ne mogu dopustiti da se studentima na Ekonomskom fakultetu još onemogući i posljednja stvar, pravedan način studiranja.

Peticiju studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu možete pronaći ovdje:

PETICIJA ZA USVAJANJE PREPORUKE REKTORA (Odgovori) (1)

Komentari