Plesna raskoš na Danu hrvatskog baleta u HNK

Piše
Ana Leko

Nov 05, 2016

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu proslavilo je dvije velike obljetnice besplatnim programom za sve zaljubljenike u baletnu umjetnost.

U četvrtak, 3. studenog, HNK je slavio Dan hrvatskog baleta i 140. godina od nastanka Baleta. Sve je počelo besplatnim programom u 17 sati kada se kazalište napunilo publikom svih generacija.

Progam je počeo pozdravnim govorom intendantice HNK Dubravke Vrgoč koja je zahvalila svima što su došli uveličati ove lijepe obljetnice. Ukratko je spomenula početke Baleta u zagrebačkom HNK i riječ predala direktoru Baleta Leonardu Jakovini koji je pak najavio program Dana hrvatskog baleta.

img_8375-medium

Program je počeo kratkim prikazom radnog dana baleta, odnosno kondicijskim vježbama baletnih umjetnika ansambla Hrvatskoga narodnog kazališta. Na četiri baletne štange rasporedile su se balerine i baletani, a voditeljica klasa zadavala je vježbe dok je pijanistica Ljudmila Šumarova zadavala ritam i melodiju na glasoviru.

img_8387-medium

Nakon toga uslijedio je odabrani plesni program. Prvo je na repertoaru bio suvremeni duet u koreografiji Marjane Krajač na skladbu s albuma Riento de la Luz Thomasa Koenera. Ove divne plesne emocije izveli su Asuka Maruo i Duilio Ingaffia, članovi Baleta HNK. Ekspresivnost pokreta ispreplitali su s potpuno neritmičnom i pomalo apstraktnom glazbom te prikazali emocije od kojih se ježila koža od glave do pete.

img_8414-medium

Naravno, gotovo nijedna baletna manifestacija ne može proći bez Labuđeg jezera Petra Iljiča Čajkovskog. Za ovu prigodu odabran je duet iz drugog čina kojeg su izveli Natalia Horsnel kao Odette i Guliherme Alves Gameiro kao Princ Siegfried, a u koreografiji Iraide Lukašove i Leonarda Jakovine prema Mariusu Petipau.

img_8428-medium

Nakon ovih predivnih, ali pomalo usporenih ritmova, na red je došao živahniji pas de quatre, odnosno ples četiri mala labuda u izvedbi  Catarine Meneses, Rieke Suzuki, Valentine Štrok, Asuke Maruo.

img_8443-medium

Neosporno je da je program bio vrhunski i za iskrene zaljubljenike u balet i štovatelje ove plesne umjetnosti repertoar je bio i više nego odličan. No, mnogi su u četvrtak došli u HNK jer je ulaz bio besplatan, a znamo da su ulaznice za HNK ljudima s prosječnom plaćom ipak teško dostupne. Tako da je Dan hrvatskog baleta privukao mnoge roditelje s djecom, vjerojatno kako bi im približili tu ljepotu, pa bi možda nešto živahniji izbor isječaka iz baleta bio bolji jer, čim je krenuo ples četiri mala labuda djeca su živnula i sa zanimanjem pratila sve što se na pozornici događalo.  Recimo, odabir veselih i ritmičnih dionica iz Labuđeg jezera (osim plesa četiri mala labuda) ili Orašara, sigurno bi pobudio veći interes kod najmlađe publike. No, kako god, svečanost je bila na nivou kakav se i očekuje od institucije poput Hrvatskog narodnog kazališta.

Photo galerija (25 slika)

Komentari