Eterična ulja – podrška emotivnom iscjeljivanju

Piše
Branka Kovač

Nov 03, 2016

Kristijana Vučetić, autorica projekta Povratak Divlje Žene, aromaterapeutkinja koja je prošla edukaciju Soulwork systemic coachinga dijeli s nama svoje spoznaje o povezanosti tijela i duha.

Škorpionska energija nas vodi u istraživanje vlastite psihe, odabiremo put osobnog razvoja. No, da nas ne bi preplavila sva silina naših skrivenih emocija, škorpionska energija nalazi ravnotežu u energiji Bika – u povezanosti sa svijetom prirode i s vlastitim tijelom. Kristijana Vučetić, autorica projekta Povratak Divlje Žene, našla je tu ravnotežu. Aromaterapeutkinja koja je prošla edukaciju Soulwork systemic coachinga dijeli s nama svoje spoznaje o povezanosti tijela i duha.

eterična ulja

Kristijana Vučetić

Što je eterično ulje?

Eterično ulje je ekstrahirani aromatični dio biljke koji sadrži ljekovite komponente. Biljka proizvodi eterično ulje s biološkom svrhom i razlogom – to može biti da bi privukla kukce i bolje se oprašivala ili da bi se zaštitila i prilagodila klimatskim uvjetima. Ti spojevi koje biljka proizvodi sastavni su dio eteričnih ulja koja se iz biljaka izvlače na različite načine, najčešće parnom destilacijom ili hladnim prešanjem. Znanstvenim istraživanjima potvrđeno je djelovanje eteričnih ulja na fizičko tijelo, budući da eterično ulje nije samo jedan element već kompleksna mješavina više kemijskih spojeva od kojih svaki ima bitnu funkciju. Osim na fizičko tijelo, oni djeluju na psihu i emocije i tu sam se ja našla.

Kakva je tvoja povezanost s eteričnim uljima?

Duboka i intuitivna. Biram ih po osjećaju puno više nego po njihovim kemijskim sastavnicama ili učinku na tijelo, osobito kad se radi o djelovanju na psihu i emocije. To je vrlo suptilan rad, zato ga i volim. Oni su za mene medij kojim se prenosi poruka s velikim potencijalom da u nama probudi ono što nam je potrebno. Mali portali za otvaranje pojedinih dijelova svijesti i psihe. Često u svom radu s njima koristim i visak kako bih provjerila jesu li moj osjećaj i odabir ispravni. Osjećam njihovu energiju, znam je li mi neko ulje više muško ili više žensko ili možda dječje, ima li energiju stare bake ili mudre starice, koju emociju bi moglo podržati, koju smanjiti, osjećam vibru.

eterična ulja

Aroma preparati koje radim su kombinacija više eteričnih ulja, a radim ih nakon razgovora s osobom, kada vidim što ona sada rješava, što je njoj sad neki izazov i gdje joj je potrebna podrška. Kapi koje složim služe kako bi pogodile u srž i dale podršku na suptilnoj razini. Bilo da je to buđenje hrabrosti da prođe kroz neke teške situacije ili joj fali strasti u životu ili čega god. Idem za tim. Kroz razgovor saznajem gdje se osoba trenutno muči, s čim se bori, gdje joj je teško. Takve kapi se mogu nositi na privjesku oko vrata, koristiti u aroma lampici, u kupkama ili umjesto parfema. Kako eterična ulja imaju i svoju duhovnu kvalitetu, ona mogu direktno utjecati na buđenje duhovnih vrijednosti i osobina u nama. Pa ako osobi treba hrabrosti, idemo djelovati na hrabrost. Ako joj treba samopouzdanja, radimo neke kombinacije za samopouzdanje. Kapi djeluju na suštinu osobe, bude ono što treba biti probuđeno, ona kvaliteta koja toj osobi nedostaje da bi ona razriješila situaciju koja joj stvara poteškoće u svakodnevnom životu. Osnažuju psihu i duh. Eterična ulja nisu rješenje, eterična ulja su podrška osobi da rješenje nađe u sebi. Kad osoba osvijesti na čemu radi, samo korištenje toga joj vraća pažnju na to što je odlučila riješiti.

eterična ulja

Kristijanini aroma-preparati Wild Spirit

Svaki proizvod radim s posebnom pažnjom i utiskujem u njega pozitivnu namjeru. To je jedan mali ritual, meni osobno vrlo sveti trenutak jer u svojim rukama držim nešto što će dirnuti direktno u dušu druge osobe. Svaku bočicu prije isporuke primim u ruke i napravim nešto što možemo nazvati molitvom s dobrim namjerama da taj preparat pomogne onome kome je namijenjen, na najbolji mogući način za njega.

Koja bi ulja spomenula kao malu kućnu ljekarnu za naše emotivno tijelo i psihu?

Svakako kombinacije drveća i citrusa. One su pravi melem za snagu i samopouzdanje. Citrusi su poznati kao podizači energije, topli su i nekako uvijek razbuđuju i donose tu vedrinu, optimizam i dobru energiju. Drveće pak ima snagu i uzemljenje. Kad su kombinirani s citrusima eto ti idealne kombinacije za samopouzdanje: cedar i naranča. Moja omiljena. S druge strane moram spomenuti ono što je boljka većini ljudi, a to je stres koji proizlazi iz načina života i sve prateće tegobe koje zbog njega nastaju. Lavanda je u narodu općepoznata kao smirujuće ulje, lagano spušta tlak i umiruje. S druge strane imamo bergamot koji je odličan antidepresiv i psihostabilizator. U kombinaciji, njih dvoje se odlično podržavaju. Bergamot-lavanda je općenito dobra kombinacija za stresne situacije. Na snagu i uzemljenje, postojanost, životnu čvrstoću dobro djeluju zemljane note. Jer zemlja je ta koja nas nosi i podržava i ako nismo dobro uzemljeni i prizemljeni, lako pucamo po šavovima. Za to rado primjenjujem jatamansi.

eterična ulja

Koja bi kombinacija pomogla za tremu prije ispita?

Dobro bi bilo kombinirati cedar, koji je onako stabilno, moćno, veliko stablo, pa tako djeluje i njegovo eterično ulje. Za fokus prije svega. Cedar u kombinaciji s nečim citrusnim što osoba voli, ili možda limun za bistar um, s malo ružmarina za samopouzdanje i budnost.

Što bi pomoglo tokom dugih seansa učenja?

To me često ljudi pitaju, jer im fali nešto kad im ponestane koncentracije na poslu. U neko doba počnu sklapati oči, pa me pitaju čime da se razbude? Općenito, kombinacija ružmarina, limuna, mente, eukaliptusa je dosta dobra. Bilo što od toga da se iskombinira bit će OK. Ružmarin zna biti dosta jak pa ga ne preporučam u velikoj količini. Ja osobno volim limun s eukaliptusom ili mentom. Sva ta ulja pročišćavaju, dižu energiju, bistre um.

U svom radu spajaš aromaterapiju i osobni razvoj. Zašto ga nazivaš Povratak Divlje Žene?

Povratak divlje žene je i moja osobna priča. Kad kažem povratak, to podrazumijeva da postoji neki put koji treba proći i da postoji način kako se to radi. Nakon što sam i sama doživjela ono što zovem buđenje divljine ili povratak divlje žene, osjetila sam da sam stekla dovoljno iskustva i snage da njime povedem žene koje su i same na tom putu, a trebaju podršku.

Dakle radim sa ženama koje se traže i pronalaze, koje rješavaju neke životne izazove. Tko sam, što sam, što želim, kud sam ja to krenula…

eterična ulja

Ideja da se počnem baviti i coachingom došla je kasnije, kao rezultat bavljenja aromaterapijom. Počela sam osjećati da masaža koju radim nikad nije samo masaža, da tu uvijek ima i emocija koje su zapisane u tijelu i da one znaju izaći van kad ih potaknemo kroz dodir, kroz tretman. Radeći masaže postalo mi je opipljivo jasno da naše fizičko tijelo nije odvojeno od ostatka, da je sve povezano. Osjetila sam da radeći na fizičkom tijelu zapravo radimo i na svim drugim dijelovima. Isto tako, kad radimo na bilo kojem drugom dijelu, tipa psiha i emocije, moramo uključiti i tijelo da bi proces iscjeljenja bio kompletan.

Kao Divlja žena, imaš li nešto što planiraš istražiti i uvesti u svoj rad?

Sve više osjećam da sve tehnike i znanja koja sam ja usvojila ne služe ničemu drugom nego buđenju onoga što već jest u nama. Tako da mene jako privlači učenje nekih drevnijih tehnika, iako za sad samo istražujem kad me neka ideja privuče. Kad sama sa sobom sjednem i osjetim gdje sam vidim da polako izlazim iz okvira i kalupa koje su mi dale obje škole i da više težim nekom intuitivnom radu. U tom intuitivnom radu ću naravno koristiti znanje koje mi je uliveno, ali mislim da je ključ u buđenju svojeg glasa, svojeg načina i svojih unutarnjih znanja puno više nego u slijepom držanju za naučeno. Jako me privlači rad u prirodi i nekako mi srce ide ka tome, da napravim neki centar izvan grada gdje se možemo vraćati sebi na ispravan način. Možemo mi pričati o povratku divlje žene usred centra grada u nekakvom prostoru gdje se rade tretmani, ali zapravo Divlja Žena se budi na svom izvoru, a to je priroda.

eterična ulja

Imaš li jaku povezanost s prirodom?

Nemam jaku, ali već dugo se ne osjećam dobro na betonu i u toj nekoj gradskoj žiži. Postoje određena mjesta koja su za mene znakovita i neke pojave u prirodi koje mene osobno bude pa ih doživljavam kao bitne. Jako volim planine, ne baš da se penjem na njih, već da me okružuju. Volim i vodu, biti pored vode. Primjerice cijeli potez Makarske rivijere mi je jako moćan. Ima sve, Biokovo i more. Taj predio mi je idealno mjesto za život. Sa šumama nisam osobito povezana, ne znam zašto, šume mi ništa bitno ne predstavljaju. Ali planina – ta veličina, ta moć, osjećaj dobrog zaleđa, snage, postojanosti. Samo se sjeti one planine Fuji. Ona je toliko moćna da i oblake oblikuje po sebi! Znači, dođeš, staneš a svi ti se klanjaju! To je to! Tako ti je i s Divljom Ženom. Kad ona uđe u prostoriju, ništa više nije isto!

eterična ulja

Više o Kristijani, njenim Wild Spirit preparatima i tretmanima pročitajte na web i Facebook stranici Povratak Divlje Žene.

Komentari