Zašto na fotografiji u putovnici ne smijemo biti nasmijani?

Piše
Mateo Galić

Oct 25, 2016

Sve nove putovnice u sebi sadrže čip u kojem su smještene biometrijske informacije o vama koje su izvedene iz fotografije, a upravo je to glavni razlog zbog kojeg se na fotografiji za ovaj dokument ne smijete smijati ili nositi naočale.

Fotografija se skenira i ključne karakteristike vašeg lica, kao što su razmak između očiju ili udaljenost od vrha nosa do brade, koriste se za generiranje takozvane matematičke mape.

2

Sve što narušava ili skriva te mjere, poput nošenja naočala za sunce ili, na primjer, široki osmijeh, smanjuje efikasnost korištenog algoritma, nešto poput fotografije koja je van fokusa.

Kada dođete u zračnu luku obavezno prolazite kroz e-vrata (elektronska vrata) i pogledate u kameru koja vam skenira lice. U tom trenutku računalo odlučuje podudara li se matematička mapa generirana u nekoj drugoj zračnoj luci u kojoj ste boravili s onom u vašoj biometrijskoj putovnici.

Zato ne zamjerajte osoblju koje vam izrađuje putovnicu ako vas vrati sa šaltera zbog neispravne fotografije, a nakon ovoga ne možete reći kako to niste znali.

Izvor: Vitez.info

Komentari