Proljetno čišćenje organizma: Zašto i kako?

Piše
x-ica tim

Apr 22, 2018

Pojmovi detoksikacija, čišćenje organizma i toksini postali su vrsta modernog slogana, no znamo li što oni zapravo znače?

Dućani zdrave prehrane, blogeri i promotori zdravog lifestyle-a već duže vrijeme bruje o važnosti čišćenja organizma od štetnih tvari. Ukoliko ste se među svim tim materijalima izgubili i još niste dokučili što detoksikacija organizma znači, zašto je toliko bitna i kako se radi, nastavite čitati.

Prvo razjasnimo što je to detoksikacija.

Ukratko, detoksikacija je proces tokom kojeg osoba radi promjene u načinu života kako bi očistila svoje tijelo od toksina. Te promjene obično uključuju apstiniranje od štetnih tvari i optimizacije tjelesnih procesa.

A sada, toksini. Termin ‘toksin’ odnosi se na sve supstance koje mogu biti otrovne i uzrokovati negativne posljedice na zdravlje. Najčešće se odnose na metale, kemikalije, zagađivače, umjetne sastojke u hrani i pesticide. Toksini su većinom umjetne kemikalije, ali mogu dolaziti i iz prirodnih izvora.

U današnje doba, ljudi su konstantno izloženi toksinima. Oni su u našoj vodi, u hrani i u zraku koji udišemo.

Uzrok mnogih bolesti su upravo toksini koji su nakupljeni u našim tijelima tokom godina. Dok smo na ovoj planeti, od njih nikako ne možemo pobjeći.

Srećom, ljudsko tijelo već ima nekoliko sistema za izbacivanje štetnih tvari. Organi pomoću kojih se  provode procesi detoksikacije su jetra, pluća, debelo crijevo, bubrezi, koža i mozak.

Detox.

Sad kada znamo što su toksini i detoksikacija, objasniti ćemo vam kako se ona provodi i kako ju poboljšati.

Jetra

Sve što se unese u tijelo, na bilo koji način, prolazi kroz jetru. Njen posao je filtriranje i izlučivanje otpada, lijekova i drugih stranih supstanca. Vrlo važna zadaća jetre je balansiranje hormona. Prema kineskoj tradicionalnoj medicini, kroz jetru prolaze i naši osjećaji. Osjećaji su u vrlo uskoj povezanosti s hormonima. Znate ono, u PMS-u divljaju hormoni, ali i ponašanje. Alkohol, masna i pečena hrana i zagađen zrak glavni su neprijatelji jetre i naših hormona. Jetru možemo očistiti pomoću voća i povrća poput jabuka, borovnica, avokada, limuna, češnjaka, peršina i brokula. Ali i pomoću napitaka poput zelenog čaja i ‘smootija’ voća i povrća. Meditacija je također lijek za jetru. Ona nas oslobađa od stresa koji može biti toksičan za nas poput kemikalija.

Još jedan vrlo efektivan način za čišćenje i jačanje jetre je san. Dobar san omogućuje jetri da se obnovi, revitalizira i dobro obavi svoj posao.

Pluća

Pluća pomažu u izbacivanju ugljikovog dioksida (otpadni plin koji nastaje disanjem), i štetnih i kancerogenih tvari iz cigareta, tvornica itd. Kada već ne možemo očistiti zrak u vanjskom svijetu, možemo u našem domu. Kvalitetni pročišćivač zraka rješit će se svih toksina u vašem domu i održavati zrak svježim. Ako je cijena pročišćivača izvan vašeg budžeta, nabavite nekoliko biljaka koje će prirodno pročistiti zrak. Najpoznatije biljke za čišćenje zraka su: aloe vera, fikus, bambus palma i zmajevac.

Kada je zrak u našem domu čisti, napravili smo pola posla. Ostatak toksina u plućima možemo izbaciti pomoću hrane poput luka i čilija i čiste vode.

Debelo crijevo

Debelo crijevo ima nekoliko važnih funkcija. Upija vodu i nutrijente iz hrane, i ostatak (toskine i otpad) pretvara u stolicu. Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za svoje tijelo i zdravlje je smanjiti unos toksina kroz hranu i vodu. Birajte samo organsko voće i povrće koje možete naći na tržnicama. Izbjegavajte brzu i procesiranu hranu, GMO proizvode i hranu zagađenu pesticidima. Ako se dobro organizirate, zdrava prehrana neće biti veći trošak od one nezdrave (kako mnogi misle). U organizaciju i nabavku vrijedi se uložiti jer upravo je nezdrava hrana najveći zagađivač našeg organizma. Dakle, debelo crijevo se čisti laganom i zdravom prehranom i zdravim sokovima. Neke od namirnica za čišćenje su limun, jogurt, đumbir i češnjak.

Bubrezi

Bubrezi filtriraju krv i izbacuju otpad pomoću uriniranja. Ako unosite dovoljno vode, zdravih sokova i čajeva, bubrezi se sami čiste. Ako pijete puno kave, zaslađenih sokova i alkohola, trebali bi napraviti detoksikaciju bubrega. Prirodnim putem, bubrezi se čiste pomoću ljekovitih biljaka poput đumbira, koprive, peršina i limuna. Tako možete napraviti čajeve ili vodice s navedenim biljkama.

Koža

Možda iznenađjuće, ali i koža je dio sustava za izbacivanje otpada. Koža izbacuje otpad kroz znoj koji sa sobom povlači toksina iz tijela. Jedan od najočitijih alarma da imate problem s toksinima u tijelu su – akne. Akne su zapravo male nakupine toksina koje tijelo nije uspjelo izbaciti kroz druge sustave iz razloga poput loše probave, smanjenog unosa dobrih tekućina itd. Osim redovitog čišćenja, pilinga i njegovanja kože, praćenja svih ostalih pravila detoksikacije i zdravog života, akna se možete rješiti pomoću tjelovježbe. Tokom tjelovježbe se znojimo i tako ubrzavamo izbacivanje toksina iz tijela, ali ona također djeluje pozitivno na mentalno zdravlje i samopouzdanje.

Srećom, X-ica.com portal nudi vam pogodnosti vezane za sport i tjelovježbu – Prijavite se i počnite vježbati. Popuste možete pogledati OVDJE.

Mozak

Za normalnu funkciju mozga najbitniji je san, život sa što manje stresa i miran um. Tako naš mozak može odmorno obavljati sve zadaće bez brige da će ga u tome ometati razne loše misli i napetost. Kako bi radio bolje, možete ga nahraniti sa super hranama poput oraha, borovnica, avokada, lososa, jaja i crne čokolade.

Sad kada smo objasnili što je to detox i kako se provodi, možemo iščitati da se radi o ciklusu čiji su činitelji ovisni jedni o drugima. Unos zdrave hrane utječe na debelo crijevo jednako kao i na našu kožu i jetru.

Za uspješnu, jednostavnu i blagu detoksikaciju dovoljno je u tijelo unositi puno zdrave i lagane hrane poput voća, povrća, žitarica i orašastih plodova. Također i što više dobrih tekućina poput čiste vode i čaja te po mogućnosti priskočiti zdravim ‘smootijima’. Uložiti u pročišćivač zraka, difuzer za eterična ulja i nekoliko biljaka.

Vrlo važno je smanjiti stres i s njim se nositi na pravilan način, npr. pomoću vođenja dnevnika ili tjelovježbom. Sve će to rezultirati psihičkom ravnotežom, dobrim snom i najbitnije – zadovoljstvom.

Komentari