Tenisice od recikliranih žvakaćih guma

Piše
Vedran Mikulić

Apr 26, 2018

Žvakaće gume su vrlo popularne u cijelom svijetu, ali često se nakon uporabe lijepe na sve i svašta. U Nizozemskoj su pronašli originalan način kako iskoristiti prožvakanu žvakaću gumu.

Kako bi smanjili količinu otpada i prljavštine, gradska marketinška organizacije Iamsterdam, tvrtke Explicit Wear i tvrtke za održivost pod nazivom Gumdrop su se udružili te dizajnirali i proizveli tenisice od recikliranih žvakaćih guma.

1

Tenisice nazvane Gumshoe su napravljene od materijala koji se mogu reciklirati, poznatih kao Gum-Tec, a koje prozvodi Gumdrop. Ti materijali sadržavaju 20 posto žvakaćih guma.

Žvakaća guma se sastoji od sintetičkog kaučuka, a obradom smo dobili novu vrstu gume”, izjavila je Anna Bullus, direktorica i dizajnerica tvrtke Gumdrop.

Oko 1,5 milijuna kilograma žvakaćih guma godišnje završi na pločnicima Amsterdama, a čišćenje gradske vlasti košta milijuna eura. Za proizvodnju četiri para tenisica potroši se kilogram žvakaćih guma.

2

Reciklirana guma za proizvodnju tenisica je skupljena s amsterdamskih pločnika. Gum-Tec spojevi se formiraju u granule od kojih se prave đonovi tena. Na đonu se nalazi i mapa Amsterdama.

“Pokušali smo pronaći način da ukažemo ljudima na ovaj problem. Tada smo dobili ideju da proizvedemo nešto što će biti napravljeno od nečega za što nikoga nije briga”, rekao je glasnogovornik projekta Jonathan Van Loon.

Ova vrsta gume jednako je čvrsta kao i obična.

3

Gumshoe projekt je prvi na svijetu koji je proizveo tenisice od žvakaćih guma, odnosno đon, dok je gornji dio proizveden od kože. Tenisice koštaju 190 eura, a prodaja počinje u lipnju.

4

Komentari