Vraća li RH novac EU za obnovu studentskih domova?

Piše
Petra Haleš

svibnja 08, 2018

Jučer je Sveučilište u Zagrebu predstavilo projekt rekonstrukcije domova, a nakon silnih govorancija i hvalisanja svi zainteresirani mogli su otići i u obilazak doma na Cvjetnom naselju.

Sveučilište u Zagrebu jučer je opet napravilo predstavu za javnost, u sklopu dana otvorenih vrata EU, gdje su se pohvali rekonstrukcijom studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje.

Rektor Damir Boras, sanacijski upravitelj SC-a, Mirko Bošnjak, te voditelj projekta, Damir Ivšić po tko zna koji put iznijeli su detalje o projektu rekonstrukcije domova.

Ali, eto opet problema…

Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA) u reviziji je utvrdila nepravilnosti u provođenju projekta i traži povrat od 220 milijuna kuna povučenih iz fondova EU. Razlog cijele gužve i utvrđenih nepravilnosti, ARPA navodi nešto što je kod nas na žalost postala sve učestalija praksa – izostanak provedbe javne nabave.

Da podsjetimo. Sveučilište u Zagrebu obnovu je dodijelilo Projektgradnji, tvrtki koncerna Agrokor i to izravnom nagodbom. Hoće li sve opet pasti na grbaču hrvatskih poreznika koji će biti ti koji će morati EU vratiti uloženih 220 milijuna kuna, znat ćemo uskoro kada će konačnu odluku donijet revizija Europske komisije.

Naravno da nitko ne preuzima odgovornost na sebe i svi peru ruke, a to je u svom govoru potvrdio i rektor Boras.

– Mi smo svaki korak, za svaki dokumet, za svaku isplatu, odgodu ili brži postupak napravili uz dozvolu relevantne ustanove. Ako se sada neke ustanove međusobno prepucavaju to nije naš problem, već problem države, jer Hrvatska vraća taj novac, rekao je rektor Damir Boras.

Komentari