Najčešće pogreške u kružnom toku

Piše
Mateo Galić

svibnja 28, 2018

Kružni tok prometa ili tzv. rotor, svima je poznato pravilo.  Promet se odvija kružno u smjeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu. Koje su najčešće pogreške koje činimo vozeći u kružnom toku?

I najiskusniji vozači nisu oduševljeni kada im se na putu “popriječi” rotor ili kružni tok. Bez obzira na iskustvo, u kružnom toku stalno vreba opasnost od mogućeg “bliskog susrtea” s vozačima koji ne poznaju pravila vožnje u rotoru.

Evo i najčešćih pogrešaka koje činimo u kružnom toku:

SLABA INFORMIRANOST

Vozače često zbunjuju razna prometna osvjetljenja, nepregledan putokaz, kao i brojne trake. Obratite pozornost da pri nailasku na kružni tok budete u vama odgovarajućoj traci kako bi vam kasnije silazak s kružnog toka bio jednostavniji. Samim prilaskom kružnom toku povećajte razinu koncentracije i smanjite brzinu, pomno pogledajte putokaz te prije samog ulaska u kružni tok odlučite kada s njega trebate izaći.

NEODLUČNOST KOD ULASKA NA KRUŽNI TOK

Dolaskom na kružni tok, nemojte paliti pokazivač smjera kada se u njega uključujete, a pripazite na to da vozila koja se već kreću unutar njega imaju prednost u odnosu na vozila koja mu se tek priključuju. Budite koncentrirani na vozilo ispred sebe jer se često događaju nagla kočenja neodlučnih vozača koji nisu sigurni žele li se u tome trenutku uključiti u kružni tok.

PREVELIKA BRZINA I NEPRAVILNO PRESTROJAVANJE

Kada ste sigurno ušli u kružni tok bitno je da se držite svoje prometne trake i da imate adekvatan razmak u odnosu na vozilo ispred vas. Prestrojavanje ćete učiniti tako da pravovremeno upalite pokazivač smjera i tek nakon što ste provjerili mrtvi kut i uvjerili se da nema eventualne opasnosti promijenite traku.

NEPOZNAVANJE PROMETNIH PRAVILA

Pri samom izlasku s rotora obratite pozornost na druge sudionike, pravovremeno uključite pokazivač smjera te se isključite. Ako se nalazite u rotoru s više prometnih traka, a vi ste u srednjoj, pri isključivanju, koncentraciju usmjerite na vozila desno od vas jer ona mogu nastaviti svoj put u kružnome toku. Ako ste pak u krajnjoj desnoj i nastavljate svoj put kružnoga toka obratite pozornost na vozila lijevo od vas.

PANIKA

Ostanite hladne glave jer panika vas može koštati živaca i novaca. Jako je bitno pripremiti se na sve moguće situacije koje vas mogu zateći unutar kružnoga toka. U trenutku napada panike često se vozači zaustave jer ne znaju što dalje, a to je izuzetno opasno jer nadolazeća vozila ne vide vaše zaustavljeno vozilo i nesreća je neminovna.

ZAPAMTITE

Unutar kružnog toka možete učiniti i nekoliko krugova, ako se niste uspjeli prestrojiti iz prve, a od velike je važnosti da ne činite nepromišljene i nagle, kao ni agresivne poteze.

Komentari