Život leti, kapetane

Piše
Vedran Mikulić

Jun 07, 2020

Prošlo je 27 godina od smrti Dražena Petrovića, neprežaljenog košarkaškog Mozarta čijeg se talenta i karaktera još uvijek svi jasno sjećaju. A život leti, kapetane…

Ponovno iste emocije 7. lipnja kada je hrvatska košarka izgubila svog najvećeg dragulja ikada – Dražena Petrovića. Vrijednosti kojima je težio bolje su od bilo kojeg njegovog koša, a one su ljubav prema košarci, predanost uspjehu i težnja da bude najbolji.

Postoji li još negdje netko tko ne pamti dvije uzastopne trice i ukradenu loptu Dream Teamu na Olimpijskim igrama 1992? Godine možda jesu prošle, ali su sjećanja još uvijek živa, baš kao i Dražen u srcima svih ljubitelja košarke.

Sjećanja na Dražena i dalje prizivaju poštovanje i divljenje. Sliku slupanog auta u kojem je Dražen izgubio život mnogi još uvijek nisu zaboravili. I dalje je pitanje isto: “Zašto je tako završio jedan od najboljih sportaša svijeta?”

Legende sporta odlaze same, odlaze kad osjete da je vrijeme, a naš Mozart je otišao bez nagovještaja. Pobjednički mentalitet, upornost, vjera u uspjeh i fanatičnost su Dražena doveli do košarkaša virtuoza.

Dražen je o svom rodnom Šibeniku jednom prilikom rekao:

Ako je istina da se prva ljubav nikad ne zaboravlja, onda je Šibenik ostao u meni od prvih dana. Tamo je sve počelo, premda sam emocije često gurao u stranu. Nikad, zapravo, nisam imao dovoljno vremena. Šibenik je odredio moju karijeru i pokazao mi put. Nadam se da će razumjeti. Za ono što želim od košarke, moram ići dalje. Moram zatvoriti jedan krug, da bih otvorio drugi.

Bio je istinski sportaš. Biti sam u dvorani s loptom njemu je bila svakodnevica. Šutirati loptu u koš dok ruka ne utrne nije mu predstavljalo problem. Protivnici su ga ili voljeli ili ne, sredine nije bilo jer je uvijek težio pobjedi i maksimumu. Trening mu je bio sve, a lopta zaštitni znak. Ličnost koja zasigurno zaslužuje da i dalje živi u nama i bude uzor svim sportašima.

Kapetane, i dalje si u našim srcima. I dalje se pitamo hoće li se pojaviti neki klinac za kojeg ćemo moći reći da je kao ti…

Komentari