Kako izbjeći blokadu na ovom raskrižju?

Piše
Vedran Mikulić

svibnja 22, 2018

Gradske gužve postale su dio naše svakodnevice. Poseban je “krkljanac” u vrijeme “špice” kada pored čeličnih živaca moramo voditi računa o prometnim propisima i drugim sudionicima u prometu. 

Bez obzira kada ste položili vozački ispit nije loše povremeno testirati svoje znanje iz područja poznavanja prometnih propisa.

Najveći “čepovi” u gradskom prometu nastaju na raskrižju i tu treba biti posebno pažljiv, a pogotovo morate voditi računa o tome da vas crveno svijetlo ne zatekne u sred raskrižja. Tada ćete napraviti dodatni kolaps i navući bijes ostalih vozača.

Prometnim propisima precizirano je da vozač kome je zelenim svjetlom na semaforu dozvoljen ulaz u raskrižje, ne smije svojim vozilom blokirati ostale sudionike.

Preciznije, ne smije ulaziti u raskrižje ako procijeni da zbog gustoće prometa i kolone vozila zaustavljene na izlazu iz raskrižja, pri promjeni signala na semaforu, može “zatvoriti” raskrižje i tako onemogućiti normalno odvijanje prometa.

Na sličnom tragu je i animacija koju je objavio njemački automobilski klub ADAC – vozačima se sugerira ulazak u raskrižje samo ako su sigurni da ga je moguće napustiti dok gori zeleno svjetlo na semaforu.

Na tragu rješavanja ovog problema je i žuti kvadrat koji možemo vidjeti na raskrižjima u Zagrebu, kome je cilj psihološki utjecati na vozače da svojim vozilima ne blokiraju promet. Kvadrat se označuje usred prometnog križanja i ako vozač procijeni da će se u njemu zadržati neko vrijeme prije nego što uspije skrenuti, u njega ne bi trebao ni ulaziti.

Komentari